ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Λυγαριά καρποί ( Agni casti semen tot ) ( Chaste tree seeds whole )


Λυγαριά καρποί ( Agni casti semen tot ) ( Chaste tree seeds whole )

Λυγαριά (Agni casti semen tot) Η λυγαριά είναι φυλλοβόλος θάμνος, κοινότατος στην Ελλάδα. Γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως Άγνος, λυγιά, λύγος, οισύαι, οισυΐς, οισός, οίσος.
Ο Διοσκουρίδης αποδίδει στα φύλλα και τα σπέρματα του φυτού θεραπευτικές ιδιότητες.
Έχει φύλλα αντίθετα, σύνθετα, λοβωτά, με 5-7 λοβούς. Η κάτω επιφάνεια των φύλλων είναι τριχωτή, με γκρίζο χρώμα, ενώ η επάνω επιφάνεια έχει χρώμα βαθυπράσινο. Τα άνθη εμφανίζονται κατά τα τέλη του θέρους σε πυκνές ταξιανθίες και είναι κυανοιώδη, εύοσμα.
Τα άνθη και τα φύλλα της λυγαριάς, όταν τρίβονται, αναδίδουν μια χαρακτηριστική, ευχάριστη οσμή. Οι βλαστοί της είναι πολύ ευλύγιστοι και βρίσκουν εφαρμογή στην καλαθοπλεκτική.
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σαν στυπτικά, ενώ οι καρποί με τα σπέρματα θεωρούνται κατευναστικοί, διουρητικοί, ορεκτικοί. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών και προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, της δυσμηνόρροιας (πόνοι κατά την έμμηνο ρύση), των ενοχλήσεων λόγω εμμηνόπαυσης.
Είναι γνωστή και με τα ονόματα: αλυγαριά, λυγιά, αγνιά, καναπίτσα, αγνός, λύγος, άγρια λεβάντα.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...