Λεύκη φλοιός ( Populi cortex conc ) ( Poplar bark cut )

Λεύκη φλοιός (Populi cortex) Φυλλοβόλο δέντρο, ύψους 25-30 μέτρων, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλες τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου.
Έχει φύλλα λεία, ανοιχτοπράσινα στην κάτω επιφάνεια, με μακρούς μίσχους. Τα άνθη εμφανίζονται πριν από τα φύλλα, νωρίς την άνοιξη. Οι σπόροι περιβάλλονται από άφθονες τρίχες, σαν βαμβάκι. Έχει ξύλο λευκό και μαλακό που είναι χρήσιμο στην ξυλογλυπτική.
Η λεύκα είναι υδροχαρής, συναντάται δε, συνήθως, σε ποταμούς, ρυάκια και ελώδεις περιοχές. Είναι γνωστή με το όνομα καβάκι.
Το λατινικό όνομα Populus προέρχεται από την λατινική λέξη populus (= λαός), γιατί το θρόισμα των φύλλων της θυμίζει τον θόρυβο του πλήθους. Άλλη άποψη αποδίδει την προέλευση στο ρήμα παίπαλμαι (= τρέμω) λόγω της συνεχούς κινήσεως του φυλλώματος. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φλοιού και των οφθαλμών είναι γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Το δέντρο ήταν γνωστό στους αρχαίους με το όνομα Άγειρος
Είναι δέντρο  διακοσμητικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για κατάρτιση δενδροστοιχιών, καθώς και σαν καλλωπιστικό στους κήπους.
Ο φλοιός της έχει ιδιότητες τονωτικές και αντιπυρετικές, ενώ οι ξυλοφόροι οφθαλμοί της (μάτια) χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο διουρητικό και επουλωτικό.
Η λεύκη δρα ως αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αντισηπτικό, αναλγητικό και χολαγωγό. Είναι εξαιρετικό ίαμα για την θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματισμών, όταν υπάρχει έντονος πόνος και οίδημα.
Είναι αποτελεσματικότερη όταν χρησιμοποιηθεί σαν μέρος της ευρύτερης θεραπείας και όχι μόνη της. Βοηθά πολύ σε οξείες φάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πόνους μυών και πόνους κατά την εμμηνορρυσία.
Τα μπουμπούκια της λεύκας χρησιμοποιούνται για τις αιμορροΐδες, ως επουλωτικά, διουρητικά και αποχρεμπτικά, καθώς και ως εφιδρωτικά σε περιπτώσεις ρευματισμών και φλεγμονών της ουροδόχου κύστης. Χρησιμοποιούνται ακόμη για να αυξήσουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα φύλλα και οι βλαστοί σε αφέψημα βοηθούν εξωτερικά ως επουλωτικό και καταπραϋντικό.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση