ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Κοχλειάρια φυτό ( Cochleariae arm herba conc ) ( Horse Radish herb cut )


Κοχλειάρια φυτό ( Cochleariae arm herba conc ) ( Horse Radish herb cut )

horseradishΗ Κοχλιάρια αρμοράκια (cochlearia armoracia) ή Χρένο στην απλή γλώσσα του λαού, είναι πολυετής πόα της οικογένειας των σταυρανθών (Brassicaceae) με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Η Πυθία, είχε κάποτε εκμυστηρευθεί στον Απόλλωνα ότι η ρίζα του χρένου άξιζε το βάρος της σε χρυσό και ο μύθος μάλλον αφορούσε μια πολύ σωστή λαϊκή σοφιστεία. Αν και δεν υπάρχουν αναφορές όσον αφορά τη χρήση του στις γαστρονομικές απολαύσεις της εποχής, τα μπαχαρικά και μυρωδικά εκτιμούνταν ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα. Επίσης έχουν διασωθεί μαρτυρίες όσον αφορά τη συστηματική καλλιέργεια και χρήση του ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant) με ανάλογες αναφορές ως «άγριο ραπανάκι», «άγριος ράφανος» και «αμοράκια» από Διοσκουρίδη, Πλίνιο και Κάτωνα. Κατά το μεσαίωνα, ρίζα και φύλλωμα του φυτού χρησιμοποιούνταν εντατικά για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ η ρίζα του προστίθετο ως καρύκευμα για το κρέας και  το ψάρι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σκανδιναβία και η Μεγάλη Βρετανία.
Η ιδιαιτερότητα του χρένου έγκειται στα γλυκοσινολικά οξέα, καθώς και το βασικό παράγωγο αποδόμησης αυτών από το ένζυμο μυροσινάση. Τα δύο συστατικά έρχονται σε επαφή με την κοπή της ρίζας και παράγουν ισοθειοκυανικό αλλύλιο (σιναπέλαιο), το οποίο ευθύνεται για την πικάντικη νότα στα φαγητά όπου προστίθεται τρίμμα της ρίζας, ενώ τα γλυκοσινολικά οξέα και οι φαινολικές ενώσεις αντιπροσωπεύουν την πολύπλευρη θεραπευτική δράση του βοτάνου. Άλλα συστατικά του χρένου αφορούν το πλούσιο μικροθρεπτικό του φορτίο με βιταμίνες Β, C και καροτίνη (προβιταμίνη Α), και ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Το χρένο θεωρείτο και θεωρείται ακόμα στις μέρες μας φυτό αποχρεμπτικό και μικροβιοκτόνο, με ενδείξεις όπως βήχας, ρινική καταρροή και γρίπη, πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα, κοκίτης, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα. Ως βότανο διουρητικό και εφιδρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπύρετες καταστάσεις και σε ουρολοίμωξη και νεφρολιθίαση, υδρωπικία, κατακράτηση υγρών γενικής αιτιολογίας, τοπικά οιδήματα. Χάρις στα παράγωγα των γλυκοσινολικών οξέων, το φυτό αυτό έχει και παρασιτοκτόνο δράση με ενδείξεις όπως ελμινθίαση και άλλες παρασιτογενείς νόσους. Επίσης προάγει την πέψη και συστήνεται σε δυσπεψία και υποκινητικότητα του εντέρου. Το χρένο έχει την ιδιότητα να προκαλεί τοπική υπεραιμία και ως εκ τούτου να ενεργοποιεί και να τονώνει τους ιστούς σε τοπική εφαρμογή του.  Η πιο ωφέλιμη δράση εδώ αφορά την αρθρίτιδα, τη ρευματοπάθεια, διογκωμένο σπλήνα και συκώτι, μυαλγίες, ενώ επιταχύνει την επούλωση δερματικών πληγών και μολύνσεων. Με βάση την ίδια αρχή το χρένο προστίθετο παλαιότερα σε θερμό ποδόλουτρο για να απομακρυνθούν οι χιονίστρες και οι μυϊκές κράμπες. Είναι γνωστό επίσης ως ηπαταγωγό τονώνοντας  τη λειτουργία του ήπατος αλλά και του σπλήνα, αυξάνοντας τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων στην αιματική κυκλοφορία. Η αντιοξειδωτική δράση του χρένου (χάρις στη φαινολική του σύσταση) ενισχύεται από την αντικαρκινική δράση των γλυκοσινολικών οξέων τα οποία έχουν βρεθεί να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα και να μειώνουν το μέγεθος νεοπλασιών. Τέλος, το χρένο μπορεί να καταστείλει την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Λοιπές χρήσεις αφορούν τους πόνους της εμμήνου ρύσεως και το σκορβούτο (χάρις στην πλούσια σύσταση σε βιταμίνη C).
Καλλυντικές εφαρμογές του βοτάνου αφορούν την υπεραιμική και αντιοξειδωτική επίδραση του βοτάνου που συνάγουν σε αναγεννητικά και βελτιωτικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα. Έγχυμα της ρίζας σε γάλα ή βουτυρόγαλα εφαρμόζεται κατά παράδοση για να τονώσει την καθαρότητα και το χρώμα της επιδερμίδας. Μίγμα χυμού βοτάνου με λευκό ξίδι μειώνει τις φακίδες.  Επίσης βελτιώνει τις κηλίδες, τη λιπαρότητα και να μειώσει τα προβλήματα ακμής.
Στη μαγειρική το χρένο συνοδεύει κυρίως το ψητό βοδινό και τα λιπαρά ψάρια. Είναι το βασικό συστατικό για τη διάσημη σως (horseradish) χορσράντις. Ωστόσο, πέρα από την πικάντικη γεύση του το χρένο συμβάλλει στη συντήρηση του κρέατος και του ψαριού χάρις στις βακτηριοστατικές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Στην Ιαπωνία το χρένο έχει προοδευτικά αντικαταστήσει και το φυτό γουασάμπι στην ομώνυμη σάλτσα λόγω της σπανιότητας του στη φύση.
Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. προμηθεύει την αγορά με τη ρίζα του βοτάνου, σε χύμα και συσκευασμένη μορφή, άριστη ποιότητα και έπειτα από παραδοσιακή επεξεργασία (συλλογή – ξήρανση – εμπορία) για την κάλυψη των αναγκών του χονδρικού εμπορίου.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...