ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Δαμασκηνιά φλοιός ( Prunus damasc cortex conc ) ( Plum tree bark cut )


Δαμασκηνιά φλοιός ( Prunus damasc cortex conc ) ( Plum tree bark cut )

damaskiniaΔαμασκηνιά Η δαμασκηνιά είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν πολλά διαφορετικά είδη μεταξύ των οποίων είναι Prunus domestica (Η ευρωπαϊκή δαμασκηνιά), Prunus salicina (Η ιαπωνική δαμασκηνιά) και ανήκουν στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae).

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 12m με πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο. Τα φύλλα είναι απλά κατ’ εναλλαγή, μεγάλα, ωοειδή, αδενοφόρα με χνούδι στην κάτω επιφάνεια. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι δρύπη, σφαιρικού σχήματος με σάρκα χυμώδης, γλυκιά και υπόξινη το δαμάσκηνο. Έχει φλοιό ιώδη και ο πυρήνας του (κουκούτσι) είναι σκληρός, με ένα σπέρμα (ψίχα) πικρό, επειδή περιέχει σε μικρή ποσότητα αμυγδαλίνη. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά και καλά αποστραγγιζόμενα και ελαφρά ασβεστώδη. Είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και για τα άνθη της και αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις.

Είναι γνωστή και με την ονομασία τζανεριά και τζαρνικιά. Η καταγωγή της είναι από τις Μεσογειακές περιοχές όπου τις καλλιεργούσαν πριν 2000 χρόνια. Ιθαγενές φυτό των χωρών του βορείου ημισφαιρίου κατάγεται από τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη εξ ου και η επιστημονική του ονομασία προύνος. Σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη από το βορρά μέχρι το νότο, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

Τα χρησιμοποιούμενα μέρη της είναι οι καρποί, φρέσκοι, ξεροί ή βρασμένοι. Τα ωμά δαμάσκηνα μπορεί να είναι αιτία αργών πέψεων και φουσκωμάτων, ενώ ξερά αφού τεθούν στο νερό και στην συνέχεια βραστούν, είναι ενεργητικά, καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα και δρουν ευεργετικά στο συκώτι. Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που διακατέχονται από απελπισία, από φόβο μην χάσουν τον έλεγχο του νου τους, φόβο μήπως κάνουν κάτι φρικτό, και σε όσους έχουν ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού. Τα δαμάσκηνα είναι ένα φυσικό καθαρτικό (που μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα) και είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τις αιμορροΐδες.  Επίσης  η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας δαμάσκηνων μπορεί να είναι ευεργετική όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Το δαμάσκηνο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και νάτριο και υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6. Περιέχουν ακόμα βιταμίνη C και Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, α - καροτίνη, σορβιτόλη, σαλυκυλικά (φυσικό συστατικό της ασπιρίνης) και λουτεΐνη.

Τελευταίες έρευνες δείξανε ότι το δαμάσκηνο και ιδιαίτερα το αποξηραμένο έχουν μια τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών, τις φαινόλες. Οι φαινολικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο δαμάσκηνο ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς αποτρέπουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Τα ξερά δαμάσκηνα κατέχουν εξέχουσα θέση στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Τα δαμάσκηνα είναι ένα φυσικό καθαρτικό και είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τις αιμορροΐδες.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...