ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Γκαλέγκα ( τριφύλλι ) φυτό ( Galegae herba conc ) ( Goat's rues herb cut )


Γκαλέγκα ( τριφύλλι ) φυτό ( Galegae herba conc ) ( Goat's rues herb cut )

galega1Γκαλέγκα (Galega officinalis) H Γκαλεγκα (Ήμερο τριφύλλι, Γαλάγουσα, Αγριοπήγανος, Goat's Rue, Professor Weed) είναι γένος φυτών με 3 πολυετή είδη, ιθαγενή της Ευρωπαϊκής και Δυτικής Ασίας με πιο κοινό το Galega officinalis (Γαλέγκα η φαρμακευτική), που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά που πλέον ευδοκιμεί και σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae).

Είναι φυτό πολύχρονο με όρθιο στέλεχος και το ύψος του φτάνει το ένα 1m. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, σύνθετα, μυτερά, με φυλλάρια μακρουλά και τα παράφυλλά του είναι βελονοειδή. Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, ροζ, ιώδη ή λευκά,  ενωμένα, σταχυόμορφα, μακρουλά και φυτρώνουν κάτω από μακρούς μασχαλιαίους μίσχους. Η σποροθήκη είναι μακρουλή, λεπτή, καμπουρωτή και δίλοβη. Δίνει πολλά σπέρματα και αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί σε υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα, πλούσια και γόνιμα, ηλιόλουστα ή ημισκιερά. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -20° Κελσίου.

Το όνομα του προέρχεται από τα συνθετικά Gale που σημαίνει γάλα και Ega που σημαίνει φέρω. Το φυτό ονομάστηκε γαλάγουσα γιατί όταν το τρώνε τα ζώα κατεβάζουν γάλα. Είναι φυτό γνωστό από τον 16ο αιώνα και την εποχή εκείνη θεωρούσαν την γαλάγουσα σημαντική για την καταπολέμηση της πανούκλας, του πυρετού και κατά των λοιμωδών νοσημάτων. Το χρησιμοποιούσαν ακόμη για να μειώνει το ζάχαρο στο αίμα και για να βοηθά την πέψη ως διουρητικό.

Το βότανο είναι γαλακτογόνο, αντιδιαβητικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Είναι ένα από τα πολλά βότανα που μειώνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο η χρήση του δεν πρέπει να αντικαταστήσει την θεραπεία ινσουλίνης και πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικού. Είναι ισχυρό γαλακταγωγό και διεγείρει την παραγωγή και ροή του γάλακτος. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαστικών αδένων.

Το φυτό και ιδιαίτερα οι σπόροι, περιέχουν αλκαλοειδή (γαλεγίνη) και ένα φλαβονοειδές γλυκοσίδιο (γαλουτεολίνη). Περιέχει επίσης σαπωνίνη, τανίνη, ένα πικρό στοιχείο και γλουκοκινίνη.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...