ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Γιασεμί άνθη ( Jasminum sambac flores tot ) ( jasmine flowers whole )


Γιασεμί άνθη ( Jasminum sambac flores tot ) ( jasmine flowers whole )

jasmin-flowersΓιασεμί Το  γιασεμί (Poets Jasmine, Common White Jasmine) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν 200 είδη μερικά από τα οποία είναι Jasminum fruticans (Ίασμος ο θαμνώδης), Ίασμος ο ταπεινός (Jasminum humile), Jasminum grandiflorum (Ίασμος ο μεγανθής), Jasminum nudiflorum (Ίασμος ο γυμνανθής), Jasminum revolutum (Ίασμος ο καμψίφυλλος), Jasminum polyanthum (Ίασμος ο πολυανθής), Jasminum nitidum (Ίασμος ο στιλπνός), Jasminum odoratissimum (Ίασμος ο ευοσμότατος) με πιο κοινό το Jasminum officinale (Ίασμος ο φαρμακευτικός) και το Jasminum sambac (Μπουγαρίνι ή φούλι - Ίασμος το σαμπάκ) το οποίο διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Ελαιοειδών (Oleaceae).

Είναι πολυετής, αναρριχώμενος θάμνος, συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος, που φτάνει τα 2 – 3m.  Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, απλά ή τρίφυλλα, πτερωτά και τα άνθη είναι συνήθως αστεροειδή λευκά και αναδύουν ένα γλυκό και ευχάριστο άρωμα. Ο καρπός του είναι ράγα με δύο λοβούς. Το υπόγειο τμήμα και οι ξυλοποιημένοι βλαστοί αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι -50C. Οι τρυφεροί βλαστοί όμως είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμεί σ’ όλους τους τύπους εδαφών με εξαίρεση τα αργιλικά βαριά ή αμμώδη. Προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας δώσουν μία γεύση από τις χίλιες και μία νύχτες.  Αν και ήρθε από τόσο μακριά έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά των ελληνικών κήπων αλλά και απαραίτητο συμπλήρωμα στα μπαλκόνια μας.

Το Jasminum sambac είναι θάμνος αναρριχώμενος που φτάνει σε μεγάλο ύψος. Τα κλαδιά του σχηματίζουν πολλές γωνίες και τα φύλλα του είναι μεγάλα με νευρώσεις. Τα άνθη του είναι μεγάλα, λευκά με εξαιρετικό άρωμα. Καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό και για την παρασκευή του έξοχου ομώνυμου αρώματος, ενώ μία μορφή του με διπλά άνθη έχει την ονομασία γκραντούκα τα άνθη του, δε, χρησιμοποιούνται στο αρωματικό τσάι.

Το γιασεμί είναι από τα λίγα άνθη που ενέπνευσε ποιητές και στιχουργούς, χάρη στην λεπτεπίλεπτη ομορφιά του αλλά και στο υπέροχο, σαγηνευτικό άρωμά του. Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα το γιασεμί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς και καλλιεργήθηκε, πριν από οπουδήποτε αλλού, στους κήπους του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης. Ο πρίγκιπας έδωσε ρητή εντολή στον κηπουρό του να παραμείνει το φυτό εντός της Αυλής, όμως αυτός, «χτυπημένος» από έρωτα, χάρισε στην αγαπημένη του ένα κλαδάκι γιασεμιού. Η νέα φύτεψε στον κήπο της το κλαδί και αυτό, ένα χρόνο μετά, άνθισε. Στη συνέχεια το κορίτσι πούλησε τα άνθη και με το ποσό που συγκέντρωσε παντρεύτηκε τον νεαρό κηπουρό. Ως ανάμνηση αυτού του συμβάντος, οι νύφες της Τοσκάνης, κρατούσαν πάντα ένα ματσάκι γιασεμιού στο γάμο τους. Αναμφισβήτητα λοιπόν το γιασεμί θα φέρει καλοτυχία στον γάμο σας.

Περιέχει λινολικό οξύ, γερανιόλη, βενζυλικό οξύ, ευγενόλη, τερπινεόλη και λιναλοόλη. Είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.

Χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία σε περιπτώσεις κατάθλιψης, τεταμένων νεύρων, σεξουαλικής ανικανότητας και αναπνευστικών προβλημάτων. Τελευταία συνιστάται σε δύσκολες περιπτώσεις τοκετού και στη ροή του μητρικού γάλακτος. Επίσης στην αντιμετώπιση αφροδισιακών νοσημάτων.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...