ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Βερόνικα φυτό ( Veronicae offic herba conc ) ( Speedwell herb cut )


Βερόνικα φυτό ( Veronicae offic herba conc ) ( Speedwell herb cut )

Βερόνικα (Veronica) Η βερόνικα γνωστή και ως ασπροσέλινο, χιλιομάνα, περούκα, αυλακόχορτο, μπάμπαλι, ταρακόχορτο (Αγγλικά: Heath Speedwell, Common Speedwell, Common Gypsyweed, Paul's Betony) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν 300 περίπου ποώδη είδη μεταξύ των οποίων είναι η Veronica cymbalaria (Βερόνικα η κυμβαλαρία), Veronica officinalis (Βερόνικα η φαρμακευτική ή κοινή), Veronica beccabunga (Βερόνικα η μπεκαμπούνκα), Veronica macrocalyx (Βερόνικα η μακροκάλυξ), Veronica persica (Βερόνικα η περσική), Veronica anagallis-aquatica (Βερόνικα η αναγάλλια-υδρόβια), Veronica chamaedrys (Βερονίκη η Χαμαίδρυς) τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Χοιραδανθών (Scrophulariaceae).

Είναι πολυετές, ποώδες έρπον φυτό που φτάνει το 1m. Τα φύλλα είναι πράσινα αλλά και δίχρωμα, κίτρινο με πράσινο, πράσινο με λευκό, ωοειδή, οδοντωτά με βραχύ μίσχο εναλλασσόμενα τα ανώτερα και αντίθετα τα κατώτερα. Τα άνθη του είναι έμμισχα και εκφύονται μεμονωμένα από τις μασχάλες των φύλλων και τα πέταλα τους είναι ελαφρώς ωοειδή. Ο καρπός (κάψα) είναι τριχωτός, με σχήμα καρδιάς. Απαντάται σε καλλιέργειες σε χαμηλά υψόμετρα και σε ελαφρώς όξινα και υγρά εδάφη.

Στο παρελθόν η φαρμακευτική σημασία της Βερόνικας ήταν τόσο μεγάλη, που το 1690, ο βοτανοθεραπευτής Γιοχάνες Φάνκους αφιέρωσε μία μελέτη 300 σελίδων. Οι μολύνσεις του στόματος ή του λαιμού, ο βήχας, το κρυολόγημα, οι διαταραχές του στομάχου και του ήπατος, οι ρευματισμοί, η ποδάγρα, οι μολύνσεις των νεφρών και η διάρροια καταπραΰνονταν όλα με ένα απλό αφέψημα αποξηραμένης Βερόνικας σύμφωνα με τους μύθους. Σήμερα αυτό αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά, το έγχυμα της Βερόνικας κάνει ένα γευστικότατο τσάι γνωστό και με την ονομασία «τσάι της Ελβετίας».

Η Βερόνικα περιέχει οργανικά οξέα, οξεικό, μηλικό, γαλακτοκιτρικό και τρυγικό οξύ, ταννίνη, μανιτόλη, ζάχαρη και αιθέριο έλαιο.

Γενικά σήμερα από πλευράς φαρμακευτικής θεωρείται φυτό δεύτερης κατηγορίας. Κατά τον Γκαρνιέρ είναι χωνευτική και ορεκτική. Κατά της στομαχικής ατονίας και κατά της κράμπας του στομάχου ενώ διευκολύνει και την πέψη. Επιδρά θετικά στη νευρικότητα και την κατάθλιψη και βοηθά στην τόνωση της μνήμης, στα εκζέματα και στην επούλωση πληγών. Παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και αποδίδονται και ιδιότητες θεραπευτικές των ματιών.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...