ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Βερμπένα ( ιεροβοτάνι ) φυτό ( Verbenae herba conc ) ( Vervain herb cut )


Βερμπένα ( ιεροβοτάνι ) φυτό ( Verbenae herba conc ) ( Vervain herb cut )

Βερμπένα (Verbena) Η βερβένα γνωστή και ως ιεροβοτάνι, σπληνόχορτο, σταυροβότανο, σταυρόχορτο, γοργογιάννη, σπυρόχορτο (Αγγλικά: Simpler’s Joy, Holy Herb, mosquito plant, wild hyssop, Blue Vervain, tears of Isis) είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει 250 είδη μεταξύ των οποίων είναι η Vervena officinalis (Βερβένα η φαρμακευτική)  η οποία διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Βερβεριδοειδών (Verbenaceae).

Είναι πολυετής πόα με όρθιο βλαστό και έρπουσα ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει το 1m. Τα φύλλα του βγαίνουν αντίθετα, φτερωτά, οδοντωτά ενώ τα άνθη της είναι μικρά γαλάζια ή μοβ και βγαίνουν σαν στάχυ στη κορυφή των βλαστών, τα οποία διαθέτουν 5 πέταλα διαταγμένα σε δύο χείλη. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις σε μέτρια υγρά και καλά στραγγισμένα εδάφη.

Είναι από τα ιερότερα βότανα των Δρυΐδων και ονομαζόταν και «hiera botane» (ιερό βότανο) από τους Ρωμαίους, που το χρησιμοποιούσαν για να εξαγνίσουν σπίτια και ναούς. Ο Διοσκουρίδης την ονόμαζε «Περιστερεώνα όρθιον». Ήταν ακόμα δημοφιλές για τη σχέση του με τη μαγεία και τις τελετές στον 17ο αιώνα. Μύθοι λένε ότι χρησιμοποιήθηκε στις πληγές του Χριστού μόλις τον κατέβασαν από το σταυρό, γι’ αυτό και το όνομα «ιερό φυτό». Στην Κίνα, το φυτό είναι γνωστό ως «ma bian cao», και τα επίγεια τμήματα χρησιμοποιούνται κυρίως κατά του πυρετού στην ελονοσία και τη γρίπη.

Είναι βότανο που ενισχύει το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα χαλαρώνει από την ένταση και το στρες. Χρησιμοποιείται στην κατάθλιψη, τη μελαγχολία, σε περιπτώσεις υστερίας και κρίσεων αλλά και κατά της αϋπνίας. Σαν εφιδρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια ενός πυρετού. Σαν ηπατικό έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στις περιπτώσεις φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και ίκτερου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του στόματος, κατά της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων. Στην κινέζικη ιατρική το ιεροβοτάνι χρησιμοποιείται για την ελονοσία, προβλήματα εμμήνων, γρίπη, πυρετό, ουλίτιδα, καλόγερους και ουρικές διαταραχές. Τα αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά για το στομάχι και βελτιώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας.

Το βότανο περιέχει πικρά γλυκοσίδια που ονομάζονται βερβεναλίνη και βερβενίνη, αιθέριο έλαιο, γλύσχρασμα και τανίνη, βλέννα και μία πικρή ουσία.

Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές ενδείκνυται για παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως, ως δυναμωτικό του νευρικού συστήματος , αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης. Πειράματα αποδεικνύουν την επιστημονική βάση για την παραδοσιακή χρήση του φυτού για την αύξηση του μητρικού γάλακτος και τη ρύθμιση της περιόδου (πράγμα που οφείλεται στα γλυκοζίδια). Επίσης έχει αρκετές τοπικές χρήσεις για ερεθισμούς, πληγές και παθήσεις των ούλων.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...