Άρνικα άνθη ( Arnicae flores tot ) ( Arnica flowers whole )

arnica_montana_180605Άρνικα (Arnica montana) Η άρνικα (Αγγλικά: leopards bane, mountain snuff, mountain tobacco, sneezewort, Γαλλικά: arnica des montagnes, Ρώσικα: arnika gornaja) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν 30 είδη μερικά από τα οποία είναι η Arnica latifolia, η Arnica longifolia, η Arnica mollis και η Arnica montana (Αρνακίς η ορεινή) η οποία διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Asteraceae).

Είναι μια πολυετής αρωματική πόα, με ύψος που φτάνει τα 30cm. Έχει όρθιο στέλεχος, χνουδωτό  αλλά όχι πολύ διακλαδισμένο, τα φύλλα της είναι ωοειδή, χνουδωτά, σε βασικό ρόδακα, απλωμένα πάνω στο έδαφος, ενώ τα άνθη της έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και μοιάζουν με τα λουλούδια της μαργαρίτας. Συνήθως την συναντάμε σε ορεινές περιοχές με όξινα εδάφη, αλλά και σε τυρφώδη εδάφη, της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αμερικής.

Το όνομα άρνικα προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «αρνακίς» που σημαίνει το δέρμα του αρνιού λόγω της υφής των σεπάλων που καλύπτονται από μαλακά τριχίδια που περιβάλλουν τον ανθό. Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το «άλκιμο βότανο» πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραπτά κείμενα του Ιταλού γιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli. Στην Αρχαία Ελλάδα έχουμε αναφορές ότι ήταν η πρώτη θεραπεία για τους πόνους των μυών, για τους μώλωπες, τις εξαρθρώσεις, τις φλεγμονές και τους τραυματισμούς.

Εκτιμάται η αναλγητική και η αντιφλεγμονώδης δράση της και εφαρμόζεται αμέσως μετά από τραυματισμούς για να ξεπεραστεί το σοκ, για την επίλυση των οιδημάτων και των μωλώπων και για την πρόληψη της μόλυνσης. Οι αξιοσημείωτες ιδιότητες της οφείλονται στα συστατικά της τα οποία είναι αμίνες (βηταΐνη, χολίνη, τριμεθυλαμίνη), υδατάνθρακες (ινουλίνη), κουμαρίνες, φλαβονοειδή (betuletol, eupafolin, flavonol, γλυκουρονίδια, kaempferol, luteolin, quercetin, spinacetin), τριτερπενοειδή, πτητικά έλαια (thymol), καφεϊκό οξύ, καροτενοειδή, φυτοστερόλες, ρητίνη και τανίνη. Οι ειδικοί στην ομοιοπαθητική τη συστήνουν μετά από γέννηση, σε χειρουργικές επεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων και των οδοντιατρικών. Η άρνικα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για πόνους στους μύες από υπερφόρτωση από αθλητισμό ή σωματική εργασία.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση