ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Άργιλλος άσπρος σκόνη ( Bolus alba pulv ) ( Clay white powdered )


Άργιλλος άσπρος σκόνη ( Bolus alba pulv ) ( Clay white powdered )

argilos leukosΛευκός άργιλλος Ο λευκός άργιλος γνωστός και ως καολίνης, είναι μία μαλακή, πλαστική άργιλος, που αποτελείται κυρίως από τους λεπτόκοκκους πεπλατυσμένους κόκκους του ορυκτού καολινίτης, που είναι λευκό ένυδρο, αργιλοπυριτικό ορυκτό με χημικό τύπο Al2Si2O5(OH4), ιδιαίτερα πλούσιος σε πυρίτιο. Είναι το κύριο συστατικό της πορσελάνης και το λευκό του χρώμα και η ικανότητά του να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες τον έχουν κάνει περιζήτητο.

Το όνομα του προέρχεται από τη λέξη «kao-ling», που σημαίνει ψηλή ράχη, που είναι η ονομασία του βουνού κοντά στο Jaucha Fa, Jianxi (Κίνα), όπου έχει καταγραφεί η χρήση του για πρώτη φορά. Η ιδέα για χρήση αργίλου ή λάσπης για θεραπείες του δέρματος δεν είναι καινούρια. Η λάσπη πάντοτε θεωρούταν ότι έχει «θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες».
Χαρακτηριστικό του είναι η καταπολέμηση της πιτυρίδας και προλαμβάνει την επανεμφάνιση της ενώ το τριχωτό της κεφαλής ξαναβρίσκει την ισορροπία του και τα μαλλιά γίνονται λαμπερά και ανάλαφρα. Η μάσκα αργίλου απορροφά πολύ εύκολα το περιττό λίπος του δέρματος και τις ακαθαρσίες, ανοίγει τους πόρους και καταστρέφει τα στίγματα. Οι καταλύτες που περιέχονται στην άργιλο βοηθούν στην αφαίρεση των τοξινών οι οποίες θεωρούνται βασική αιτία της κυτταρίτιδας. Βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος και μέσω της αντιβακτηριακής του δράσης ενισχύει τη δυνατότητα του οργανισμού στην αντιμετώπιση δερματικών ερεθισμών. O λευκός πηλός χρησιμοποιείται συνήθως με τη μορφή της «μάσκας ομορφιάς» (μόνος του ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια) και από αυτόν παρασκευάζονται και σαπούνια.

Πλούσια κοιτάσματα καολίνη βρίσκονται στην Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ μεγάλα κοιτάσματα υπάρχουν στο Σαιντ-Υριέξ της Γαλλίας, του Πασσάου της Γερμανίας, του Σιέσι της Ιταλίας και της Κορνουάλλης (Βρετανία). Στην Ελλάδα κοιτάσματα καολίνη βρίσκονται στη Μήλο και στην Αίγινα. Εκτός από την αγγειοπλαστική, το ορυκτό αυτό, χρησιμοποιείται ευρύτατα και στη φαρμακευτική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...