ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Αμυγδαλιά ρετσίνι ( Amygdalae gum ) ( Almond tree gum )


Αμυγδαλιά ρετσίνι ( Amygdalae gum ) ( Almond tree gum )

gum amygdΑμυγδαλιά Η αμυγδαλιά είναι καρποφόρο δένδρο, που ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών (Rosaceae), στο είδος Amygdalus communis ή Prunus amygdalus. Κατάγεται από τη Μ. Ανατολή – Μεσοποταμία και εξαπλώθηκε στη Μεσόγειο από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Η αμυγδαλιά είναι δέντρο μεσαίου μεγέθους, με ύψος συνήθως 6-9 μέτρα. Τα φύλλα είναι λογχοειδή και τα άνθη της εμφανίζονται πριν από τα φύλλα, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. Αναπτύσσεται σε πετρώδη και ασβεστούχα εδάφη.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αμυγδαλιάς. Ο ένας τύπος είναι ο Amygdalus communis, var. dulcis, που έχει ροζ λουλούδια και παράγει γλυκά αμύγδαλα. Ο άλλος τύπος είναι ο Amygdalus communis, var. amara που έχει λουλούδια ελαφρώς μεγαλύτερα με πέταλα σχεδόν λευκά που γίνονται ροζ στην βάση τους και παράγει πικρούς καρπούς, τα πικραμύγδαλα.

Κατά τη μυθολογία η Φυλλίς μια όμορφη Πριγκίπισσα, παντρεύτηκε τον Δημοφώντα, ο οποίος την εγκατέλειψε και η ίδια πέθανε από μελαγχολία. Οι θεοί τη μεταμόρφωσαν στη γνωστή αμυγδαλιά, η οποία έγινε σύμβολο της ελπίδας. Όταν ο περιπλανώμενος, γεμάτος τύψεις, Δημοφών επέστρεψε, βρήκε τη Φυλλίδα σαν ένα γυμνό δέντρο χωρίς φύλλα και άνθη. Απελπισμένος αγκάλιασε το δέντρο, το οποίο ξαφνικά πλημμύρισε από λουλούδια.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα, αφού από τότε ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές ιδιότητές της κατά τον Ιπποκράτη. Ο Έλληνας γιατρός του 1ου μ. Χ. αιώνα Διοσκουρίδης αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ως φάρμακο καθώς και για την παραγωγή μύρου. Ο Θεόφραστος κάνει λόγο για τη χρήση της ρητίνης του δέντρου στη φαρμακευτική. Αναφέρεται ακόμα στη Βίβλο σαν  ένα από τα καλύτερα οπωροφόρα δέντρα στη γη της Χαναάν και υπάρχουν πολλές ακόμα βιβλικές αναφορές σ' αυτήν.

Τα φύλλα και τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν αντιβηχικές ιδιότητες. Η αμυγδαλίνη είναι το συστατικό που κάνει τα αμύγδαλα πικρά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη παραγωγή σαπουνιών, σε λοσιόν και σε κρέμες σώματος. Το γαλάκτωμα πικρών αμυγδάλων βοηθά στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και συνιστάται κατά της κακοσμίας των ποδιών και των μασχαλών.

Καταπλάσματα από πικραμύγδαλα κατευνάζουν το ερεθισμένο δέρμα και τη φαγούρα. Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό γλυκών, ποτών και ζαχαρωτών. Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς, καταπραΰνουν τους πόνους των εγκαυμάτων, των ελκών, των μωλώπων. Το αφέψημα των φύλλων είναι εξαιρετικό καθαρτικό.

Οι καρποί της περιέχουν βιταμίνη E, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...