ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Αμαμελίς φύλλα ( Hamamelidis folia conc ) ( Witch hazel leaves cut )


Αμαμελίς φύλλα ( Hamamelidis folia conc ) ( Witch hazel leaves cut )

hamamelis treeΑμαμελίς (Hamamelis) Η αμαμελίς (Αγγλικά: snapping hazel, winterbloom, wych-hazel, striped alder, spotted alder) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκει το πιο κοινό είδος Hamamelis virginiana (Αμαμηλίς η βιργινιανή, Αμαμηλίς η παρθενική) που διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Αμαμελιδωδών (Hamamelidaceae).

Είναι δενδρύλλιο που φτάνει τα 2m με φύλλα ωοειδή εναλλασσόμενα και αντίθετα, με φτεροειδή νεύρωση και οδοντωτή περιφέρεια. Τα άνθη είναι ασυνήθιστα με κίτρινα σαρκώδη νηματοειδή πέταλα και ο καρπός της σχηματίζει σπόρο που περιβάλλεται από πρωτεΐνες.  Είναι φυτό που ήρθε στην Ευρώπη από την βόρεια Αμερική και ευδοκιμεί και στην χώρα μας.

Οι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για τις στυπτικές του ιδιότητες. Οι Τσερόκι το άλειφαν σε πληγές και αμυχές, ενώ οι Ιροκέζοι το χρησιμοποιούσαν για την πρόληψη της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Οι Μοϊκανοί χρησιμοποιούσαν τα κλαδιά στη ραβδοσκοπία σε αναζήτηση νερού. Στη λαϊκή ιατρική  χρησιμοποιήθηκε εσωτερικά στην αντιμετώπιση πολλών διαταραχών.

Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε τανίνες και φλαβονοειδή συντελεί στη σύσφιξη της επιδερμίδας, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά της σε ερεθισμούς. Επιπλέον, τα ενεργά της συστατικά διαθέτουν σημαντικές αναπλαστικές ιδιότητες και βελτιώνουν σε πολλές περιπτώσεις την υφή του δέρματος και ταυτόχρονα δρουν κατά της γήρανσης του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων.

Στα φύλλα και την φλούδα υπάρχει μια γλοιώδης ουσία, η αμμηλιτανίνη, ίχνη μιας σαπωνίνης και φλαβονικές χρωστικές. Ακόμα το δέντρο περιέχει τανίνες (κυρίως υδρολύσιμες τανίνες, γαλλοτανίνες, συμπυκνωμένες κατεχίνες και προανθοκυανιδίνες), αιθέριο έλαιο που είναι ελαφρά αναισθητικό, ρητίνες και σάκχαρα.

Το βότανο δρα ως αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Όπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία, εσωτερική ή εξωτερική.  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες και επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων. Το αραιό κρύο αφέψημα του φλοιού χρησιμοποιείται για οφθαλμική πλύση σε περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας. Δρα θετικά σε δοθιήνες, ακμή, αιμορραγούντα ούλα, στοματικά έλκη, έκζεμα (σε 'υγρά' εκζέματα), κυνάγχη και αμυγδαλίτιδα.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...