ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Αλθαία ρίζα ( Althaeae nat radix conc ) ( Marshmallow root cut )


Αλθαία ρίζα ( Althaeae nat radix conc ) ( Marshmallow root cut )

althea_officinalis_florΑλταία ( althea officinalis ) Η αλθαία γνωστή και ως δενρομολόχα, νερομολόχα (Αγγλικά: Marshmαllow, Altea, White Mallow) είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει 12 είδη από τα οποίο η Alteaea officinalis (Αλθαία η φαρμακευτική) διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχωδών (Malvaceae).

Πρόκειται για πολυετές φυτό που φτάνει το 1.5m με φύλλα πριονωτά ανοιχτοπράσινα και έμμισχα και παχιά κωνική ρίζα με γλυκιά γεύση, που εκκρίνει κολλώδη ουσία, η οποία απορροφά το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια προστατευτική ζελατίνη. Τα άνθη του είναι μονήρη, μεγάλα, ανοιχτορόδινα με σκουρότερο κέντρο, που φέρονται κατά μήκος μακριών ανθικών στελεχών. Κατάγεται από την περιοχή γύρω από την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα καθώς και την ανατολική Μεσόγειο ενώ ευδοκιμεί σε υγρά εδάφη, πλούσια σε αλάτι.

Η βοτανική ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλθω», που σημαίνει «θεραπεύω». Στη βίβλο αναφέρεται ότι τρωγόταν κατά τη διάρκεια λιμών. Η ιστορία του φυτού ως φαρμακευτικό χρονολογείται στην εποχή του Θεόφραστου (372-286 π.Χ.) ο οποίος κατέγραψε ότι η ρίζα καταναλωνόταν σε γλυκό κρασί για την αντιμετώπιση του βήχα. Ο Ιπποκράτης πρότεινε αφέψημα ριζών αλθαίας για την αντιμετώπιση των μωλώπων και της απώλειας αίματος από πληγές ενώ ο Διοσκουρίδης σε κατάπλασμα για τα τσιμπήματα εντόμων.

Οι ιδιότητες της ρίζας είναι μαλακτικές, διουρητικές, επουλωτικές και οφείλονται στην βλεννώδη ουσία που εκκρίνει, ενώ τα φύλλα έχουν και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως φλεγμονές του στόματος (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος. Τα φύλλα και τα άνθη της μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος μια και ανακουφίζουν ή θεραπεύουν διαταραχές των βρόγχων όπως βρογχίτιδα και ερεθιστικό βήχα. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κατάπλασμα σε κιρσώδεις φλέβες και έλκη, σε αποστήματα και δοθιήνες.

Τα χρήσιμα μέρη της είναι οι ρίζες και τα φύλλα που περιέχουν τανίνες, ασπαραγίνη και φυτική κόλλα.

Λαμβάνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά ενώ χρησιμοποιείται στη βιομηχανία παρασκευής σαπουνιών και καλλυντικών αλλά και σαν κατάπλασμα σε κιρσώδεις φλέβες και έλκη.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...