Αζάρι ρίζα ( Asarii radic conc ) ( Hazelwort root cut )

thumb_180_plant_asarum_europaeum_1_64Αζάρο Το αζάρο (Αγγλικά: Asarabaccara, Hasselurt, Ηasselört, Haselwurz, Radix asari cum) είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκει το πιο κοινό είδος Asarum europaem (European ginger) το οποίο διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Αριστολοχιωδών (Aristolochiaceae).

Είναι αειθαλές φυτό με δυσάρεστη οσμή με ρίζωμα που έρπει, λεπτό στο πάχος και τετραγωνικό με χρώμα γκριζωπό εξωτερικώς και κιτρινωπό στο εσωτερικό. Κατά διαστήματα του ριζώματος βγαίνουν ρίζες ασπριδερές. Τα στελέχη φθάνουν ως 40 πόντους και καταλήγουν σε δύο φύλλα που μοιάζουν με αυτιά. Τα άνθη του φυτού αυτού έχουν χρώμα σκούρο κόκκινο, παρουσιάζονται στην κορυφή των στελεχών και είναι τριχωτά και από τα δύο μέρη. Ο καρπός του έχει κάψα εξάγωνη. Ευδοκιμεί σε σκιερά μέρη.

Χημικώς περιέχει η ρίζα του πτητικό λάδι, παχύ λάδι, πολύ δριμεία εμετική ουσία, λεύκωμα, άμυλο, οξύ και αλάτια.

Δρα κατά της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, του κοκκίτη και της διάρροιας. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και κατά της ισχιαλγίας και για κάποιες δερματοπάθειες. Θεωρείται επίσης καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Η σκόνη της ρίζας και των φύλλων για φτέρνισμα και σαν εμετικό.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση