ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Αγριάδα ρίζα ( Graminis rhizoma conc ) ( Couch grass root cut )


Αγριάδα ρίζα ( Graminis rhizoma conc ) ( Couch grass root cut )

couch grass Αγριάδα  Η αγριάδα γνωστή και ως άγραστη, άγλωσσο, αούστας (Αγγλικά: Couchgrass, Twitchgrass, Quickgrass, Doggrass) ανήκει σε γένος ερπόντων φυτών με κυριότερο είδος Cynodon dactylon (Κύνοδον δάκτυλον) που ανήκει στην οικογένεια των Ποοειδών (Poaceae).

Είναι πολυετές έρπον φυτό με πολλές και μεγάλου μήκους ρίζες, που φτάνει σε ύψος 30cm. Τα φύλλα είναι απαλά, με μικροσκοπικό δακτύλιο λευκών τριχιδίων στην ένωση με το κοτσάνι. Τα φύλλα στους όρθιους μίσχους έχουν μήκος 2,5-10cm ενώ εκείνα των παραφυάδων και των ριζωμάτων είναι πολύ κοντά και φολιδωτά. Οι ταξιανθίες του απλώνονται ακτινωτά από ένα σημείο στην κορυφή του μίσχου και διαθέτουν ένα τέλειο ανθύλλιο. Ο καρπός (καρυόψις) είναι λείος, μακρόστενος και πεπιεσμένος στα πλάγια. Ευδοκιμεί σε υγρά και θερμά κλίματα και τις περιοχές όπου η ετήσια βροχόπτωση είναι συχνή.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγριάδας ήταν γνωστές από την εποχή του Διοσκουρίδη, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η βασική ιδιότητα για την οποία είναι γνωστή η αγριάδα, είναι η ανακούφιση που προσφέρει στα συμπτώματα από προβλήματα του προστάτη.

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της αγριάδας χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος σε περιπτώσεις κυστίτιδας και ουρηθρίτιδας αλλά και σε προβλήματα των νεφρών. Η αγριάδα είναι πολύ καλό διουρητικό και χρησιμοποιείται επίσης για την αποβολή της πέτρας από τα νεφρά και την χολή. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της χοληστερίνης ενώ χάρη στην τριτισίνη που περιέχει (ουσία που έχει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη) χρησιμοποιείται ως βοηθητικό στην ασθένεια του διαβήτη. Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη.

Η αγριάδα περιέχει μία βλεννώδη ουσία, την τριτισίνη (φρουκτοζάνη) σε ποσοστό 8%, ινοσιτόλη μανιτόλη, σταθερό έλαιο, βιταμίνες Α και Β, γλυκοσίδιο βανιλλίνης, σαπωνίνη, φυτική κόλλα, σιλικούχο κάλιο, σίδηρο, μικρή ποσότητα πτητικού ελαίου (κυρίως αποτελούμενο από αγροπυρίνη η οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες ευρέως φάσματος).

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της ως αφέψημα. Είναι φάρμακο κατά των οργανικών παθήσεων του στήθους και του στομαχιού, ιδιαίτερα μάλιστα του πυλωρού, καθώς αποκαθιστά την τέλεια λειτουργία του. Οι πλύσεις και οι κομπρέσες με αφέψημα ή έγχυμα αγριάδας ανακουφίζουν τους πόνους από ρευματισμούς, αρθριτικά και τις ασθένειες του δέρματος.

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...