Ουνκάρια (Uncaria Tomentosa - Cat's Claw)

uncariaΟυνκάρια
Η ουνκάρια (Uncaria Tomentosa) είναι  φυτό που αυτοφύεται στην περιοχή του Αμαζονίου, φθάνει τα 30 μέτρα σκαρφαλώνοντας με την βοήθεια των αγκαθιών του  που μοιάζουν με ‘νύχια γάτας΄ Cat’s Claw είναι η αγγλική ονομασία του φυτού.
Η ουνκάρια περιέχει αρκετές ομάδες φυτοχημικών που αιτιολογούν τις περισσότερες ιδιότητες και χρήσεις του φυτού.  Περιέχει οξειδολικά αλκαλοειδή, τα οποία δρουν ως ανοσοδιεγερτικά, και γλυκοσίδια κινοβικού οξέος, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιιογενή δράση.  Επιπροσθέτως περιέχει αντιοξειδωτικά χημικά, ταννίνες, κατεχίνες, προκυανιδίνες και φυτοστερόλες τα οποία συνιστούν φυτό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ουσίες όπως οι  καβοξυλιαλκυλικοί εστέρες που βρίσκονται στην ουνκάρια, έχουν βρεθεί ότι έχουν ανοσοδιεγερτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, και διορθωτικές του κυττάρου ιδιότητες.
Η ουνκάρια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, για αρθρίτιδα και φλεγμονές, για προβλήματα εντέρου, και ως συμπληρωματική θεραπεία καρκίνου.  Καθαρίζει τα τοιχώματα του εντέρου με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των διατροφικών ουσιών.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση