ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Κάσσια φιστούλα άνθη ( Cassia fistula flores ) ( Golden shower tree flowers )


Κάσσια φιστούλα άνθη ( Cassia fistula flores ) ( Golden shower tree flowers )

cassia fistulaΗ Κασσία ή Κάσσια φιστούλα (Cassia fistula) είναι ένα καλλωπιστικό κυρίως φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ΧερδωπώνΙθαγενές φυτό από την Ινδία και τη γειτονική νοτιοανατολική Ασία. Θεωρείται το εθνικό δέντρο και λουλούδι της Ταϊλάνδης. Είναι ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό με πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η κάσσια φιστούλα είναι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο, όπου έχει ταχεία ανάπτυξη και φτάνει έως τα 10-20 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μαλακά, σε ανοιχτό πράσινο και έχουν την ιδιότητα να κλείνουν τη νύχτα. Τα άνθη αυτού είναι σαν κρεμασμένα τσαμπιά περίπου 30εκ. και κάθε λουλούδι αποτελείται από πέντε κίτρινα πέταλα ίσου μεγέθους και σχήματος. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, τα άνθη δημιουργούν καρπούς που μοιάζουν με φασόλια που κρέμονται προς τα κάτω. Ευδοκιμεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο μακρύς κυλινδρικός του λοβός αναπτύσσεται γρήγορα και φτάνει σε όλο του το ύψος έως το Οκτώβρη, ενώ οι ώριμοι λοβοί πέφτουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε τροπικές κυρίως περιοχές.
Η αξία αυτού ως φαρμακευτικό βότανο (medicinal plant) έχει διαπιστωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Η κινεζική βοτανολογική ιατρική την χρησιμοποιεί ευρέως ενώ εδώ και 4700 χρόνια διατηρεί σημαντική θέση και στην Αγιουρβεδική ιατρική της Ινδίας.  Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από τους Άραβες γιατρούς Serapion και Mesue. Περιέχει ανθρακινόνες, γλυκοσίδια Α και Β, ρητίνη, ταρταρικό οξύ και χρωστικές ουσίες, χρυσοφαινικό οξύ, ρεϊνικό και κασσιακό οξύ με βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση.
Στη σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιείται περίπου από τη δεκαετία του 50 ως διουρητικό και κατά της δυσκοιλιότητας. Τα άνθη της κασσίας έχουν πλούσια αξία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο καθαρτικό, αντιφλεγμονώδες ή αντιοξειδωτικό. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, για πυρετό και θεραπεία σε δερματολογικές παθήσεις.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...