ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Ελίχρυσο άνθη ( Helichrysi flores tot ) ( Cat's foot flowers whole )


Ελίχρυσο άνθη ( Helichrysi flores tot ) ( Cat's foot flowers whole )

elixrusoΕλίχρυσο (Helichrysum) o Ελίχρυσο είναι αργυρόχρους θάμνος με πολλά είδη που απαντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα σε ξηρά, βραχώδη μέρη. Οι βλαστοί του είναι ξηλώδεις  και το φυτό φθάνει τα 60 εκ. περίπου. Έχει χαρακτηριστικά μικρά άνθη κίτρινου χρώματος, που διατηρούν αναλλοίωτη την εμφάνισή τους ακόμη κι όταν αποκοπούν από το φυτό. Αυτό μάλλον εξηγεί και το όνομά τους στην αγγλική (everlasting). Σε ότι αφορά το επιστημονικό όνομα, που, όπως και στα περισσότερα φυτά προέρχεται κατά βάση από τα αρχαία ελληνικά, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Κατά μία εκδοχή, ο Θεμισταγόρας από την Εφεσο αποδίδει την ονομασία του φυτού στη νύμφη Ελιχρύση, που το αγάπησε και το μάζεψε πρώτη. Άλλη πιθανή ετυμολογία  είναι από το ελίσσω + χρυσός.
Στεφάνια από ελίχρυσο πρόσφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στους αθάνατους θεούς. Ο Θεόφραστος το ονόμασε “χρυσάνθεμον” και ελειόχρυσο και το εκτιμούσε ιδιαίτερα για την καταπραϋντική επίδραση που είχε στο θυμικό του ανθρώπου. Το φυτό αναφέρεται ακόμα στον Θεόκριτο που θαυμάζει το χρυσοκίτρινο χρώμα του, στον Διοσκορίδη και τον Πλίνιο που το θεωρούν από τα καλύτερα αφιερώματα στα αγάλματα των θεών.
Το ελίχρυσο είναι αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, ενώ το αιθέριο έλαιό του που έχει έντονο άρωμα, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και σε καλλυντικές κρέμες.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...