ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Ως μανιτάρι (mushrooms, fungi) ονομάζεται το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με χαρακτηριστική ομβρελοειδή μορφή. Αυτό αποτελεί το σώμα του μανιταριού στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια του. Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης.
Τα μανιτάρια Boletus Edulis (γνωστό με τα ονόματα Porcini στην Ιταλία, Cepe στη Γαλλία, Borovik στη Ρωσία, Steinpilz στη Γερμανία) ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια άγριων μανιταριών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 25 είδη. Με υφή που θυμίζει απαλό δέρμα, με παχύ σώμα, αφράτο και νόστιμο, έχει άρωμα κάστανου και φουντουκιού.
Αρχαιοελληνικής προέλευσης είναι και η ονομασία του είδους Boletus Edulis (βασιλομανίταρο), που σημαίνει εδώδιμο έδεσμα και ανήκει στην οικογένεια Boletaceae. Υπήρξε σύμβολο αθανασίας για τους Αιγυπτίους Φαραώ, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.
Το μανιτάρι αυτό φύεται τόσο σε βιοτόπους με πεύκα και έλατα όσο και σε δάση με βελανιδιές. Καρποφορούν από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο, έπειτα από συνεχείς βροχοπτώσεις.
Τα μανιτάρια αποτελούν πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ), σεληνίου, χαλκού, καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Σύμφωνα με έρευνες περιέχονται φλαβονοειδή, που συνδέονται με την πρόληψη καρκίνου.
Χρησιμοποιούνται φρέσκα είτε αποξηραμένα ως συνοδευτικά, γεμιστά, αλλά και κονσερβοποιημένα για σαλάτες.