ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Αρωματικά φυτά ( Culinary herbs ) > Φασκόμηλο μάτσο Κρήτης ( Salviae triloba tot ) ( Sage bouquets )


Φασκόμηλο μάτσο Κρήτης ( Salviae triloba tot ) ( Sage bouquets )

sageΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Salvia στο οποίο ανήκουν τα είδη S. officianalis, S. scharea, S. pomifera, S. viridis, S. divinorum (Αγγλικά: Sage, Γαλλικά: Sauge, Γερμανικά: Salba).

Είναι πολυετές θάμνος με πολυάριθμα κλαδιά ύψους 50 cm. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο. Το φυτό έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και σαν καρύκευμα.

Η περιεκτικότητα του φασκόμηλου σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 1,0-2,5% ανάλογα με το είδος, τις συνθήκες ανάπτυξης, το στάδιο συλλογής. Το αιθέριο έλαιο παίρνεται με απόσταξη φύλλων και ανθέων όπως και τα κύρια συστατικά του a-thyone, b-thuyone, campor, camphene, a-pinene, a-hamulene. Το φυτό περιέχει επίσης τριτερπινικά οξέα ουρσολικό και ολεανολικό οξύ.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε δαγκώματα φιδιών αλλά και σαν τονωτικό του μυαλού. Για τους Ρωμαίους ήταν ιερό φυτό.

Η κύρια χρήση του φασκόμηλου είναι στη βιομηχανία τροφίμων ως φυτικό αντιοξειδωτικό αλλά  και για το άρωμα του στην αρωματοποιία και την κοσμετολογία. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας. Στη φαρμακευτική το φυτό χρησιμοποιείται με τη μορφή εγχύματος ή αφεψήματος σαν ευστόμαχο, σε στοματοπλύματα, γαργαρισμούς, φλεγμονές του λάρυγγα. Το φασκόμηλο παρουσιάζει βλεννολυτική, αντι-μικροβιακή δράση και λόγω της καμφοράς ισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνου. Το φαινολικό οξύ της σάλβιας χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τον Staphylococcus aureus.

Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...