ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Αρωματικά φυτά ( Culinary herbs ) > Θυμάρι εξτρα Κρήτης ( Thymus capitatus from Crete ) ( Thyme herb )


Θυμάρι εξτρα Κρήτης ( Thymus capitatus from Crete ) ( Thyme herb )

thymeΘυμάρι Το θυμάρι ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiaceae). Υπάρχουν πολλά είδη όπως Corydothymus capitatus, Thymus vulgare (Αγγλικά: Thyme, Γαλλικά: Thym, Γερμανικά: Thymian).

Είναι μικρός, ανθεκτικός, πολύκλαδος θάμνος μικρού ύψους με ροζ άνθη. Τα αποξηραμένα φύλλα του αναδύουν ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς καυστική. Ευδοκιμεί σε θερμές και ψυχρές περιοχές.

Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «θύω», που σημαίνει θυσιάζω, και καιγόταν ως θυμίαμα στους ναούς των θεών. Λέγεται ότι φύτρωσε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης. Βρέθηκε ακόμα στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο Πλίνιος το χρησιμοποιούσε ως αντίδοτο σε δαγκώματα φιδιών και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το έκαιγαν, αφού απομάκρυνε τους σκορπιούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γνωστό ότι έκανε μπάνιο με αυτό για να απαλλαγεί από τις ψείρες.

 Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία άλλα και στην παρασκευή οδοντόκρεμας, εξασφαλίζοντας την υγιεινή του στόματος. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται τόσο η δρόγη όσο και το αιθέριο έλαιο για άρωμα και γεύση. Είναι ακόμα σημαντικό μελισσοκομικό φυτό. Η αντιοξειδωτική του δράση οφείλεται στη θυμόλη και στις τανίνες. Προστίθεται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα λόγω των τονωτικών και χωνευτικών ιδιοτήτων του.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...