ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Αρωματικά φυτά ( Culinary herbs ) > Δυόσμος φύλλα τριμμένα Αιγύπτου ( Spearminnt leaves crushed )


Δυόσμος φύλλα τριμμένα Αιγύπτου ( Spearminnt leaves crushed )

spearmintΔΥΟΣΜΟΣ

Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και στο είδος Mentha viridis (Αγγλικα: Green spear mint, Γαλλικά: Menthe, Γερμανικά: Grόne minze). Είναι φυτό που ήρθε στην Ευρώπη από την Ανατολή.

Είναι σπουδαίο αρωματικό φυτό, που μοιάζει με τη μέντα, αλλά διαφέρει στο χρώμα του βλαστού, που στο δυόσμο είναι πράσινος και στη μέντα ιώδες. Είναι πολυετής πόα με ύψος μέχρι 70 εκ., έχει  φύλλα  ωοειδή και τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό. Βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών.

Oι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο πριν καθίσουν να φάνε και έφτιαχναν μύρο. Ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος το ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και άριστο μυρωδικό. Tον 6ο αιώνα πρωτοεμφανίζονται ειδικές κρέμες καθαρισμού δοντιών με πρώτη ύλη το δυόσμο.

Αποξηραμένα φύλλα δυόσμου έχουν βρεθεί στις πυραμίδες της Αιγύπτου που τοποθετούνται χρονολογικά στο 1000 πΧ. Οι Kινέζοι απέδιδαν σε αυτόν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και συνήθιζαν να αρωματίζουν και το νερό στο οποίο έκαναν μπάνιο με αυτό. Στην Kρήτη τον λένε μπάλσαμο και τον χρησιμοποιούν σε πολλά γλυκά με βάση το ανθότυρο.

Σήμερα τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων.

Στα φύλλα περιέχεται υψηλή ποσότητα βιταμίνης C ενώ το αιθέριο έλαιο περιέχει καρβόνη, ισχυρή αρωματική ουσία.

Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...