ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Αρωματικά φυτά ( Culinary herbs ) > Δενδρολίβανο φύλλα ( Rosemary leaves )


Δενδρολίβανο φύλλα ( Rosemary leaves )

rosemary_bushΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το είδος Rosmarinus officinalis (Αγγλικά: Rosemary, Γαλλικά – Γερμανικά: Rosmarin), κοινώς δενδρολίβανο ανήκει στη οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Είναι γνωστό και ως λασμάρι και ροσμαρίνος. Αποτελεί βότανο της Μεσογείου και αναπτύσσεται στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το δενδρολίβανο είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος αειθαλής θάμνος με ύψος, που φτάνει το 1m. Τα φύλλα του δερματώδη, βελονοειδή με έντονο άρωμα ενώ τα άνθη του βγαίνουν σε ταξιανθίες και το χρώμα τους είναι κυανόλευκο, μοβ και λευκό.

Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο, θερμό αλλά και ψυχρό κλίμα αλλά ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές. Αργιλώδη εδάφη πρέπει να αποφεύγονται.

  Τους παλαιούς χρόνους ήταν ελιξίριο νεότητας, δώρο της θεάς Αφροδίτης στον άνθρωπο. Στην Αρχαία Ελλάδα οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δενδρολίβανο, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τους, αφού ενίσχυε τη μνήμη τους επειδή περιέχει ουσίες, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την αιματική κυκλοφορία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση.

  Οι Αιγύπτιοι, το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού και σαν συντηρητικό κατά τη μουμιοποίηση, ενώ κατά τον Διοσκουρίδη ήταν εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό.

Ένας  μύθος αφηγείται ότι τα λουλούδια του φυτού ήταν άσπρα και άλλαξαν το χρώμα τους σε μπλε, όταν η Παρθένος Μαρία κρέμασε το μανδύα της πάνω σε ένα θάμνο δενδρολίβανου κατά τη διάρκεια τους φευγιού της μακριά από τους στρατιώτες του Ηρώδη με τον Ιησού μωρό.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη θεωρούσαν ότι το κάψιμο του φυτού απομάκρυνε τα κακά πνεύματα. Το έβαζαν κάτω από τα μαξιλάρια τους για να απομακρύνουν τους δαίμονες και τα άσχημα όνειρα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Ουγγαρίας χρησιμοποιούσε «το νερό της Ουγγαρίας» του οποίου ένα από τα κύρια συστατικά ήταν αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στο μαγείρεμα καθώς δίνοντας έντονο άρωμα και ιδιαίτερη στυφή γεύση. Ακόμα το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη σαπωνοποιία. Έχει εντομοκτόνο δράση και ανακουφίζει από τους ρευματισμούς.

 

Περιέχει μικροποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Β6 (ενίσχυση μνήμης) και φυτικών ινών. Τα δραστικά συστατικά του αιθερίου ελαίου είναι το α – πινένιο, β – πινένιο, καμφένιο, λιναλοόλη ενώ το σημαντικότερο, που παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση είναι το καφεϊκό οξύ.

Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...