ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μπαχαρικά ( Spices ) > Πιπέρι κόκκινο γλυκό ( Πάπρικα ) 120 ASTA Κίνας ( Capsicum annuum ) ( Paprika sweet 120 ASTA )


Πιπέρι κόκκινο γλυκό ( Πάπρικα ) 120 ASTA Κίνας ( Capsicum annuum ) ( Paprika sweet 120 ASTA )

Πιπέρι κόκκινο γλυκό (Πάπρικα)
Το κόκκινο πιπέρι προέρχεται από την  πιπεριά (pepper) που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και στο γένος Capsicum annum, που περιέχει πολλά είδη με γλυκούς αλλά και καυτερούς καρπούς. Κατάγεται από περιοχές της τροπικής και υποτροπικής Αμερικής ενώ η καλλιέργεια του ξεκίνησε από το 5000 π.Χ στο Περού.

Είναι μονοετές, ποώδες φυτό, που φτάνει τα 50-70cm ύψος ενώ το ριζικό σύστημα είναι πασσαλώδες και μπορεί να φθάσει σε βάθος 60‐120cm. Τα φύλλα είναι λεπτά ελλειπτικά με μίσχο, που φτάνει τα 3-5cm ενώ τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και εμφανίζονται στις διακλαδώσεις των βλαστών. Αυτά φέρουν στεφάνη με 5 ή περισσότερα πέταλα που είναι λευκά ή λευκοπράσινα. Ο καρπός είναι σαρκώδης  ποικίλου σχήματος με ομφαλό στην κορυφή. Αρχικά το χρώμα του είναι πράσινο και όταν ωριμάσει χρωματίζεται ερυθρός, κίτρινος, πορτοκαλί ή ιώδης.

Οι καρποί αποξηραίνονται και κατόπιν τρίβονται σε μορφή σκόνης για να διατεθούν στο εμπόριο ως ‘πιπέρι κόκκινο γλυκό ή πάπρικα’.
Η πάπρικα ανάλογα με την ποιότητα και το χρώμα το οποίο μπορεί να εξαχθεί από αυτή, ανήκει σε ορισμένες διαβαθμίσεις. Εξετάζονται ορισμένα χαρακτηριστικά της πάπρικας όπως το χρώμα, η γεύση, το άρωμα, αλλά και η καθαρότητά της. Η πάπρικα με το πιο φωτεινό χρώμα ανήκει στον υψηλότερο βαθμό  ASTA και είναι η πιο ακριβή.
Το κόκκινο πιπέρι χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική αλλά και στην παρασκευή κρεατοσκευασμάτων, αλλαντικών για την γεύση αλλά και το χρώμα του.

Οι πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, C, B6, Κ και μαγγανίου. Αποτελείται ακόμα από λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη και λυκοπένιο. Κύριο συστατικό, που οφείλει την καυστικότητα των καρπών είναι η καψαϊκίνη.
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν το καροτενοειδές λυκοπένιο, η κατανάλωση του οποίου έχει  αντιστρόφως συσχετιστεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και  του παγκρέατος. Τα οφέλη της πιπεριάς στην καρδιαγγειακή λειτουργία προέρχονται και από τις διαιτητικές ίνες  που περιέχει, οι οποίες συμβάλουν την μείωση της ολικής  και της κακής χοληστερόλης και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...