Βανιλλίνη κρυσταλλική Κίνας ( Vanillin powder )

Βανιλίνη
Αρχικά, οι καρποί της βανίλιας από τους Αζτέκους ήταν εκείνοι που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση τους. Γι αυτό και η βανίλια έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο μετά το 1500. Σταδιακά ωστόσο, η ζήτηση για το εκχύλισμα αυτό, αυξήθηκε σημαντικά γεγονός που ώθησε τη βιομηχανία τροφίμων να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Έτσι το 1874, αναπτύχθηκε μια μέθοδος για την εξαγωγή γλυκοσιδίων από τον κορμό ενός είδους πεύκου, που με την κατάλληλη επεξεργασία έκανε την πολυπόθητη γεύση της βανίλιας ευκολότερο απόκτημα.
Η γεύση της βανίλιας μπορούσε ακόμη να παραχθεί από την ευγενόλη, το κυρίαρχο αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε μέχρι και το 1920 περίπου.
Σήμερα, η γνωστή μας βανιλίνη προέρχεται πλέον από τον πολτό κορμών δένδρων, που μας δίνουν την πρόδρομη χημική ουσία λιγνίνη και το παράγωγο αυτής γουαϊκόλη. Υπάρχουν διάφορες χημικές οδοί για τη σύνθεση βανιλίνης από τη γουαϊκόλη.
Η βανιλίνη βρίσκει εφαρμογή στην παρασκευή γλυκισμάτων, με τη βιομηχανία του παγωτού και της σοκολάτας να χρησιμοποιεί το 75% της παραγόμενης βανιλίνης και ένα μικρότερο ποσοστό να χρησιμοποιείται από την υπόλοιπη βιομηχανία τροφίμων.
Έχει παρόμοια γεύση με την φυσική βανίλια, πολλές φορές πιο έντονη, και η τιμή της είναι προσιτή.
Εκτύπωση