ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Μπαχαρικά ( Spices ) > Λιναρόπορος Καναδά ( Lini semen tot )( Lin seeds, common flax )


Λιναρόπορος Καναδά ( Lini semen tot )( Lin seeds, common flax )

linseeds2Λιναρόσπορος (Lini semen tot) Το λινάρι είναι φυτό ετήσιο, με βλαστό λεπτό, λείο, ύψους 0,50-0,90 μ. Έχει φύλλα λογχοειδή, οξύληκτα και άνθη ζωηρόχρωμα κυανά, που εμφανίζονται το τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού.
Φυτό κλωστικό, ελαιοφόρο και φαρμακευτικό. Καλλιεργείται για τις κλωστικές ίνες, που βρίσκουν εφαρμογή στην ύφανση λινών υφασμάτων, καθώς και για τα ελαιούχα και φαρμακευτικά (καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά) σπέρματά του.
Ο τόπος της καταγωγής του δεν μας είναι ακριβώς γνωστός, θεωρείται όμως ιθαγενές των χωρών των μεταξύ του Ευξείνου Πόντου, της Κασπίας Θαλάσσης και του Περσικού Κόλπου. Η καλλιέργεια του φυτού και οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Ο Θεόφραστος μνημονεύει το έλαιο των σπόρων του, ο δε Διοσκουρίδης αναφέρει αρκετές φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Αν και σήμερα στην πράξη πολύ λίγο χρησιμοποιείται ο λιναρόσπορος για θεραπευτικούς σκοπούς, κατά το παρελθόν η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη. Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα που δικαιώνουν την αρχή του Ιπποκράτη: Η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου.
Η χρήση του λιναρόσπορου σε πυώδη σπυριά υπό μορφή καταπλάσματος ήταν από τις πιο συνηθισμένες. Σαν υπακτικό, οι σπόροι έχουν και θεραπευτική επίδραση διότι ρυθμίζουν και τακτοποιούν τις κενώσεις. Το αφέψημα κάνει καλό στα βρογχικά, στην πνευμονία, στις πέτρες της χολής, στους ρευματικούς πόνους, καθώς και σε κάθε είδος φλεγμονές.
Ο γνωστός λιναρόσπορος έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Εκτύπωση

" Μήν ξεχάσετε να εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και προσφορές για τα προϊόντα μας "...