Κανέλλα Κεϋλάνης (cinnamomum zeylandicum)

ceylon cinnamonΚανέλλα Κεϋλάνης
Γνωστό μπαχαρικό από τους βιβλικούς χρόνους, η κανέλλα Κεϋλάνης (Cinnamomum Zerylandicum) ήταν ένα από τα συστατικά της ιερής αλοιφής του Μωυσή. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν στην μουμιοποίηση, ενώ οι έμποροι φαίνεται  ότι κρατούσαν μυστικό την καταγωγή της για να έχουν το μονοπώλιο. Εθεωρείτο μπαχαρικό πολυτελείας και οι θαλασσοπόροι της εποχής που γοητεύονταν από το άρωμά της ήταν πάντοτε προς αναζήτησή της. Μέχρι που οι Πορτογάλοι και οι Ολλανδοί εκμεταλλευόμενοι τις αποικίες τους στις περιοχές αυτές, ανέλαβαν το εμπόριο του μπαχαρικού και το έκαναν προσιτό στην Ευρώπη.
Η κανέλλα είναι ένα αειθαλές δέντρο, που φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα. Ο φλοιός της είναι καστανόχρωμος, τα φύλλα της ωοειδή και σκληρά, τα άνθη της λευκά και οι καρποί της μοιάζουν με τις ελιές.
 Έχει χωνευτικές ιδιότητες και ανακουφίζει κρυολογήματα και ρευματισμούς. Το αιθέριο έλαιό της είναι ισχυρό αντιμικροβιακό και βοηθά στον πονόδοντο, μια και νεκρώνει το νεύρο, οι ατμοί του εισπνέονται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
 Στη μαγειρική είναι ένα από τα  πιο συνηθισμένα καρυκεύματα, κατάλληλη για πικάντικα φαγητά και γλυκά πιάτα. Δίνει άρωμα στα ψητά κρέατα, σε φαγητά της κατσαρόλας, όπως και σε πολλά γλυκά του κουταλιού ή του φούρνου. Με κανέλα αρωματίζονται κρασιά, ζεστά ποτά, οινοπνευματώδη ή όχι, ακόμα και δροσιστικά ποτά.
Η Κανέλλα Κεϋλάνης, διαφέρει από την κανέλλα Ινδονησίας (Cassia cinnamom).
Η Κανέλλα Κεϋλάνης είναι ανοιχτόχρωμη, έχει πιο λεπτά στρώματα διπλωμένα στο εσωτερικό της, και περιέχει πολύ μικρότερα ποσοστά κουμαρίνης, γι αυτό έχει πιο ήπια γεύση.
Εκτύπωση