Βανίλλια Fructus Μαδαγασκάρης ( Vanillae fructus tot ) ( Vanilla Beans )

vanilla_6beansΗ Βανίλια προέρχεται από το φυτό Vanilla planifolia το οποίο είναι μία σαρκώδης αναρριχόμενη Ορχιδέα  που αναπτύσσεται γύρω από τον κορμό άλλου δένδρου ή με κάποιο άλλου είδους στήριγμα.
 Η χρήση της βανίλιας κουβαλάει ολόκληρη ιστορία μιας και το περιζήτητο φυτό ήταν πρώτα γνωστό στην Ινδιάνικη φυλή  Totonaco  από το Μεξικό που κατοικούσαν στην κοιλάδα του Κόλπου του Μεξικού η οποία είναι γνωστή σήμερα ως Vera Cruz. Σύμφωνα με την μυθολογία η τροπική ορχιδέα γεννήθηκε όταν η πριγκήπισσα Xanat κατέφυγε στο δάσος με τον αγαπημένο της που ήταν κοινός θνητός. Εκεί το απαγορευμένο ζευγάρι συνελήφθη και αποκεφαλίσθηκαν οι δύο νέοι. Στο μέρος όπου έπεσε το αίμα τους, φύτρωσε το φυτό που φέρει τους γνωστούς καρπούς της βανίλιας.
Αργότερα, όταν οι Αζτέκοι κατέκτησαν την περιοχή, εκτίμησαν ιδιαίτερα τους γευστικούς καρπούς και ενώ οι άλλες φυλές παρήχαν χρυσό και σιτάρι στους κατακτητές τους, οι Totonaco Ινδιάνοι παρήχαν καρπούς βανίλιας.
Μόλις οι Ισπανοί κατέκτησαν το Μεξικό, η ιστορία επανελήφθη και έτσι οι Ισπανοί γνώρισαν το φυτό και έφεραν βανίλια στην πατρίδα τους την οποία συνδύαζαν με κακάο για να παρασκευάσουν ένα ευχάριστο ποτό , προσιτό μόνο στους πλούσιους της εποχής.
Κατόπιν η φυσική βανίλια έγινε γνωστή και στην αριστοκρατία της Αγγλίας όπου οι ιδιότητές της χρησίμευσαν στην παραγωγή ποτών.
Η παραγωγή της Βανίλιας περιοριζόταν στην περιοχή του Μεξικού, μέχρις ότου οι Γάλλοι μετέφεραν καρπούς του φυτού στο νησί Reunion  και τον Μαυρίκιο με την ελπίδα να καλλιεργηθούν σε αυτά τα εδάφη που είχαν παρόμοιο  κλίμα. Το πρόβλημα της καλλιέργειας της βανίλιας ήταν η επικονίαση του φυτού που γινόταν από ένα είδος μέλισσας που βρισκόταν στο Μεξικό. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε  όταν βρέθηκε τρόπος επικονίασης στο νησί του Reunion με το χέρι, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι Γάλλοι ανέπτυξαν μεγάλες φυτείες στο νησί, όπου η γνήσια ποιοτική βανίλια πήρε το όνομα Bourbon. Η ίδια μορφή επικονίασης έγινε γνωστή και στα νησιά της Μαδαγασκάρης και Κομόρες, όπου παράγεται σήμερα η μεγαλύτερη ποσότητα των καρπών.
Η βανίλια παράγεται σε πέντε περιοχές του κόσμου. Η βανίλια που παράγεται στην Μαδαγασκάρη, Κομόρες, Reunion, Σευχέλλες, αποκαλείται Bourbon και θεωρείται ποιοτικά ανώτερη με την πιο κρεμώδη, γλυκειά γεύση. Άλλες περιοχές καλλιέργειας είναι η Ινδονησία, η Ταϊτή, η Ινδία και το Μεξικό, όπου ο καρπός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά.
Οι καρποί της συλλέγονται και τυλίγονται για να υποβληθούν σε υψηλή θερμοκρασία και υγρασία για να απαλλαγούν από μικροβιακά φορτία, να πάρουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα και να κρατήσουν τα έλαιά τους.
Η βανίλια χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, την μαγειρική και στην παρασκευή αρωμάτων τσιγάρων και λικέρ.
 Η φυσική βανίλια fructus  δεν πρέπει να συγχαίεται με την βανιλίνη η οποία παρασκευάζεται με την βοήθεια της χημείας.
Εκτύπωση