Αστεροειδές Γλυκάνισο καρποί Βιετνάμ ( Anisi stell fructus tot ) ( Star Anise seed )

staranise
Ο Αστεροειδής Γλυκάνισος ή Κινεζικός Άνηθος ή Ιλίκιο (Illicium verum): ένας μοναδικός συνδυασμός μπαχαρικού και βοτάνου με το χαρακτηριστικό σχήμα, αποτελεί τον καρπό του ομώνυμου αρωματικού δέντρου, γηγενούς της Νοτιοδυτικής Κίνας και του Βιετνάμ. Το μπαχαρικό αυτό εισήχθη στην Ευρώπη μόλις το 1578 και εξακολουθεί να καλλιεργείται συστηματικά μόνο στην Ασία (Κορέα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Λάος, Ιαπωνία). Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων (Schisandraceae)και βοτανολογικά δε σχετίζεται με τον κοινό γλυκάνισο (Pimpenella anisum). Η ονομασία του οφείλεται κατά βάση, στην ανηθόλη (anethole), αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά και γεύση που απαντάται και στα δύο μπαχαρικά αλλά και το μάραθο ή φινόκιο (στην Κίνα ονομάζουν το μπαχαρικό «jiao hui xiang» – «ο μάραθος με τα οχτώ κέρατα»). Η λατινική ονομασία illicium σημαίνει δέλεαρ και κατά πάσα πιθανότητα προέκυψε λόγω της ελκυστικής μυρωδιάς του και της μακράς χρήσης του ως αρωματικό διακοσμητικό σε κλειστούς χώρους. Ενδιαφέρουσα συνεκδοχή της ονομασίας αυτής αποτελεί και η οιστρογονική – αφροδισιακή ιδιότητα του καρπού και η προσθήκη του σε παραδοσιακά ερωτικά φίλτρα στην Κίνα.
Ο αστεροειδής γλυκάνισος προσδίδει στα φαγητά μια γλυκιά, πιπεράτη γεύση και ταιριάζει ιδιαίτερα με κρέατα όπως χοιρινό, κοτόπουλο και πάπια καθώς και με λαχανικά όπως το καρότο, το κόκκινο λάχανο και την γλυκοκολοκύθα. Προστίθεται σε φαγητά με πλούσιες σάλτσες, για να δώσει μια εξωτική, ασιατική νότα κατά τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τις χώρες παραγωγής του. Στην Ινδονησία προστίθεται παραδοσιακά σε σούπες κρέατος, στην Κίνα αποτελεί συστατικό του «μίγματος 5 μπαχαρικών», στην Ινδία ένα από τα συστατικά του «Γκαράμ Μασάλα». Η έντονη γεύση γλυκάνισου που οφείλεται στην ανηθόλη καθιστά το μπαχαρικό αυτό άξιο αντικαταστάτη το γλυκάνισου και της γλυκόριζας στην παραγωγή αποσταγμάτων (ούζο, γκράπας, αψέντι) και λικέρ όπως Sambuca, Anisetta, Galliano, Pastis λόγω του εντονότατου αρώματος και του φθηνότερου κόστους σε σχέση με τα παραδοσιακά συστατικά. Το μπαχαρικό αυτό προστίθεται επίσης σε διάφορα ροφήματα (καφές, τσάι κλπ.), για να προσθέσει γεύση και άρωμα, ενώ χρησιμοποιείται και στην παραγωγή αναψυκτικών.
Ως φαρ
 
μακευτικό φυτό (medicinal plant), το ιλίκιο φέρει ιστορία άνω των χιλίων ετών με χρήσεις του σε μορφή αφεψίματος, βάμματος, αλοιφής. Έχει ιδιότητες αντιβακτηριακές - αντιμυκητιακές (χάρις στην ανηθόλη) και αντιϊκές ( χάρις στο σικιμικό οξύ - τη βασική πρόδρομη ένωση για την παραγωγή του αντιγριπικού φαρμάκου Tamiflu). Είναι βότανο χωνευτικό, αντιρρευματικό, εφιδρωτικό και αντιπυρετικό, διουρητικό και καθαρτικό, ηπαταγωγό. Ως θερμαντικό και σπασμολυτικό, τονωτικό της αιματικής κυκλοφορίας χρησιμοποιείται εξωτερικά για να ανακουφίσει τις μυϊκές κράμπες, την οσφυαλγία και το λουμπάγκο. Λόγω της ορμονομιμητικής δράσης της ανηθόλης χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες ως γαλακταγωγό σε θηλάζουσες, ως εμμηναγωγό σε δυσμηνόρροια, ως συμπλήρωμα κατά την εμμηνόπαυση, ακόμα και ως αφροδισιακό σε άνδρες. Σε εξωτερική και εσωτερική εφαρμογή (αιθέριο έλαιο και βάμμα), το βότανο αυτό αποτελεί πολύτιμο βοήθημα σε παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, το άσθμα και ο απλός βήχας, με τονωτική και αποχρεμπτική δράση για το βλεννογόνο γι’ αυτό και η χρήση του σε παστίλιες και φόρμουλες για τον πονόλαιμο δεν προσδίδει απλά άρωμα στο προϊόν. Ο αστεροειδής γλυκάνισος αυξάνει την περισταλτικότητα του εντέρου, προάγοντας την πέψη και ανακουφίζοντας από δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό, κολικούς και φουσκώματα,  καθώς πιστεύεται ότι διαλύει το αέριο περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα. Επίσης έχει ορεκτικές, αναλγητικές και ηρεμιστικές (σε προβλήματα αϋπνίας, υπερέντασης, πονοκεφάλου) ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό σε μολύνσεις και κακοσμία του στόματος (αντιβακτηριακή δράση). Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε ημιπληγία και παράλυση του προσωπικού νεύρου, κοκίτη, χολέρα και φυματίωση.
Δερματικά, ο αστεροειδής γλυκάνισος έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά κατά της ψαμμίασης, των δερματικών παράσιτων (ψείρες κλπ.). Επίσης απομακρύνει τη λιπαρότητα του δέρματος και έχει αντιοξειδωτική δράση γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως και στη βιομηχανία καλλυντικών (κρέμες κλπ.). Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό σε οδοντόπαστες και αρώματα. Τέλος  είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο (σκόρος, κατσαρίδες).
Στην αρωματοθεραπεία το ιλίκιο αυξάνει την νοητική λειτουργία και βοηθά σε καταστάσεις υπολειτουργίας του κέντρου κρίσης (αναποφασιστικότητα), προάγει την ψυχική ισορροπία, ανακουφίζει από ψυχική κούραση.
Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε., προμηθεύει την αγορά με καρπούς του φυτού illicium verum, σε άριστη ποιότητα και χύμα ή συσκευασμένη μορφή, έχοντας υποστεί τον αυστηρά παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας (συλλογή – ξήρανση – συσκευασία – εμπορεία) για βέλτιστη χρήση του σε ομοιοπαθητική, βοτανολογία, αρωματοθεραπεία, γαστρονομία.
 
Εκτύπωση