ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Επεξηγήσεις > Υγιεινή Διατροφή


Υγιεινή Διατροφή

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«κάνε τη τροφή σου φάρμακο, και το φάρμακο τροφή σου»
Ιπποκράτης

Τροφή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να αφομοιωθεί από έναν οργανισμό προκειμένου να του προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του. Με λίγα λόγια η διατροφή, που είναι το σύνολο των διεργασιών (πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση, μεταβολισμός) που εμπλέκονται στην πρόσληψη και εκμετάλλευση ουσιών της τροφής από τους ζώντες οργανισμούς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής σωματικής λειτουργίας και είναι το μέσο με το οποίο βαδίζουμε στο δρόμο της ευεξίας ή της αρρώστιας.

       r1

Η ιστορία της διατροφής των ανθρώπων ξεκινά από την ανάγκη των ανθρώπων για επιβίωση και για εκατοντάδες αιώνες οι άνθρωποι έτρωγαν για να ικανοποιήσουν την πείνα τους που ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός οδηγός των αναγκών του οργανισμού. Σήμερα όμως οι περισσότεροι με τη διατροφή ικανοποιούν ανάγκες λαιμαργίας ή απόλαυσης ή απλά κοινωνικές τρώγοντας οτιδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε το ανθρώπινο είδος να διατηρηθεί υγιές. Πρωταρχικός ρόλος της τροφής που τρώμε είναι να μας εξασφαλίσει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ουσίες οι οποίες εκπληρώνουν μία ή περισσότερες βιομηχανικές λειτουργίες στο σώμα. Αυτά τα συστατικά προμηθεύουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις ανάγκες του μεταβολισμού (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες), χρησιμοποιούνται για να προάγουν την ανάπτυξη, δημιουργώντας και επιδιορθώνοντας ιστούς του σώματος (πρωτεΐνες και ορισμένα ανόργανα συστατικά) και συμμετέχουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και άλλων σωματικών διεργασιών (ανόργανα συστατικά αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες). Η τροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πληθώρας χρόνιων ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία και ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών καρκίνου.

Αν ο κόσμος αντιλαμβάνονταν την τεράστια σημασία της διατροφής στην προσωπική υγεία, ο κόσμος μας σίγουρα θα ήταν διαφορετικός. Ο πρώτος παράγοντας που συμβάλλει στην υπονόμευση της ανθρώπινης υγείας είναι η κακή διατροφή. Τις περισσότερες φορές στο καθημερινό τραπέζι του σύγχρονου ανθρώπου υπάρχει τρείς φορές την ημέρα, πρωί μεσημέρι και βράδυ, μία ωρολογιακή βόμβα. Η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως στα αστικά κέντρα, είναι κάτι που θα έπρεπε να ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία. Η «ζωντανή» τροφή σε αντίθεση με τη «νεκρή» τροφή μας πραγματώνει μέσα στον ζωντανό κόσμο. Συμμετέχουμε στη ζωή, συντηρούμενοι από αυτήν. Η ζωντανή τροφή δίνει στο σώμα πρώτα ότι χρειάζεται για να επιβιώσει και έπειτα για να ζει και καλά. Η ζωντανή τροφή είναι τροφή εν τω γίγνεσθαι, μια ζωντανή διαδικασία, δεν είναι το βιομηχανοποιημένο προϊόν που έχει συντηρηθεί και έχει χάσει τη θρεπτικότητά του. Το σώμα κάθε έμβιου όντος είναι ζωντανό και έχει ανάγκη από ζωντανή τροφή. Αν τού δώσουμε νεκρή τροφή, το σώμα μας θα νεκρωθεί γρηγορότερα.

Το πρόβλημα της απουσίας ζωντανής ενέργειας στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου οφείλεται στα χημικά (αγροχημικά, συντηρητικά κλπ.) που συσσωρεύονται και συνδυάζονται στο σώμα και υπονομεύουν την υγεία μακροπρόθεσμα. Η επεξεργασία των τροφών (ραφινάρισμα κλπ.) αφαιρεί τα θρεπτικά στοιχεία ενώ ο τρόπος μαγειρέματος επίσης έχει μεγάλη σημασία καθώς η θέρμανση και οι μίξεις ασύμβατων πολλών ουσιών και υλικών σκοτώνει τα θρεπτικά μικρόβια. Τα τρόφιμα, στα στάδια της καλλιέργειας της συλλογής της αποθήκευσης και της επεξεργασίας, αποκτούν παθογόνους οργανισμούς (παθογόνα μικρόβια) που τα αλλοιώνουν και προστίθενται ως ανεπιθύμητο μικροβιακό φορτίο στο τελικό τρόφιμο. Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο έχουν ιογενή προέλευση δηλ. σχετίζονται με την ιστορική πρόσληψη του καθημερινού μικροβιακού φορτίου για όλη τη ζωή. Όταν ο άνθρωπος δεν τηρεί τους κανόνες της υγιεινής καθημερινά και κυρίως την ώρα του φαγητού δεν κάνει άλλο από το να υπονομεύει την υγεία του χωρίς να το υποψιάζεται.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με τα οποία μπορούν να διατηρούνται, να αναπτύσσονται και να τρέφονται τα κύτταρα του σώματος του ανθρώπου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αποφεύγει ή να μειώνει τις συναισθηματικές φορτίσεις και εξάρσεις και συγχρόνως να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή προλαμβάνει την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών και του καρκίνου με ταυτόχρονη επίδραση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Εξασφαλίζει την διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης των οστών, ιστών, των μυών και των κυττάρων του σώματος ενώ προσφέρει ζωντάνια ευεξία και ομορφιά εξασφαλίζοντας την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τον εαυτό μας. Ακόμα με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών, βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν ακόμα επιδράσεις στην υγεία των δοντιών επειδή τα οξέα που δημιουργούνται από το μεταβολισμό των σακχάρων από τα βακτήρια του στόματος, δημιουργούν τερηδόνα και των μαλλιών καθώς η τριχόπτωση συχνά συνδέεται από την έλλειψη μετάλλων.

Πολλοί προσπαθούν να ακολουθήσουν τις «επιταγές» μίας υγιεινής διατροφής και κλινικές μελέτες αποδεικνύουν πως η ισορροπημένη διατροφή επιτυγχάνει ευημερία, ευεξία και καλή υγεία. Η Μεσογειακή διατροφή, η οποία παρουσιάζεται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου αποτελεί ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λιπιδίων και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, και αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια), στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

Η εταιρεία μας εισάγει προϊόντα που προωθούν την υγιεινή διατροφή και τα οποία εξασφαλίζουν μία ισορροπημένη διατροφή εφόσον έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...