Γκότζι καρπός ( Goji berry )

goji-berry-3ΓΚΟΤΖΙ

Το Γκότζι (Goji) είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το Lycium chinense, δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Το φυτό έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα, με γραπτές αναφορές από το 2800 π.Χ. για τις ιδιότητές του. Το φυτό είναι το πρώτο, και με τεράστια διαφορά από το δεύτερο, αντιοξειδωτικό φρούτο που περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και φυτό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης είναι ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), καταναλώνοντας τα καθημερινά.

 Το όνομά του το πήρε από την κινέζικη λέξη Gou Qi Zi, όνομα του ζευγαριού που ανακάλυψε τυχαία τους καρπούς στα βουνά της περιοχής Ningxia της Κίνας. Η καταγωγή όμως του αγγλικού ονόματος «wolfberry» προκύπτει από σύγχυση με το όνομα του γένους (Lycium), που ταιριάζει με την ελληνική λέξη «Λύκος» (wolf).

Τα είδη του είναι πολυετή φυλλοβόλα φυτά, με ξυλώδη κορμό, που φτάνουν τα 4m. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή και αναπτύσσονται πάνω στους βλαστούς, εναλλασσόμενα ή σε δέσμες τριών ή περισσοτέρων. Αναπτύσσονται μέχρι τρία άνθη, που αποτελούνται από πέταλα μοβ χρώματος και καρπούς πορτοκαλο – κόκκινου χρώματος. Ευδοκιμεί σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Οι καρποί του θεωρούνται «υπερτροφή» (superb foods) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικών. Περιέχει βιταμίνες B1, B2, Β6, C και Ε, β-καροτίνη καθώς και 18 αμινοξέα εκ των οποίων τα 8 είναι απαραίτητα, 21 ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο), λουτεΐνη και λυκοπένιο. Ακόμα περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες. Βρέθηκαν ακόμα φυτοστερόλες με αντιφλεγμονώδη δράση (β-σιτοστερόλη), μεγάλη ποσότητα βεταΐνης (αποτοξίνωση ήπατος & προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα) και λινελαϊκό οξύ - ωφέλιμο στη μείωση λίπους, στη μυϊκή αντοχή και την ενέργεια.

Ο χυμός του καταπολεμά τη γήρανση, την αμνησία και την αϋπνία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και τον καθαρισμό του αίματος ενώ βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων. Καταπολεμάει επίσης καρδιακά επεισόδια και ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.

Η γεύση τους μοιάζει με αυτή της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Καταναλώνονται ωμοί, μαγειρεύονται και προστίθενται σε τσάι. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν και κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ακόμα ως λαχανικό. Τα ξερά γκότζι προστίθενται συχνά σε ρύζι congee και ζελέ αμυγδάλου.

Εκτύπωση