Κολοκυθόσπορος αποφλοιωμένος Κίνας ( Pumkin seeds hulled )

pumkin seedΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ

Ο κολοκυθόσπορος είναι ο σπόρος της κολοκύθας (Curcubita pepo), φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Curcubitaceae). Προέρχεται από τις χώρες της τροπικής Αμερικής και εισήχθη στην Ευρώπη το 16ο αιώνα.

Είναι γνωστό με το όνομα πασατέμπος, που σημαίνει «περνάς τον καιρό σου». Η αγγλική ονομασία είναι «pumpkin seeds», και πιστεύεται ότι προέρχεται από τη ελληνική λέξη πεπόνι, η οποία παραλλάχτηκε από τους Γάλλους σε «pompon και από τους Βρετανούς σε «pumpion».

 Η κολοκυθιά είναι αναρριχητικό, ποώδες φυτό, που χρειάζεται αρκετό ήλιο και νερό για να αναπτυχθεί. Οι βλαστοί του διακλαδίζονται με κλάδους, που αποτελούνται από κόμπους, από τους οποίους φυτρώνουν τα φύλλα. Τα άνθη ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε αυτά και είναι κίτρινου χρώματος. Τα κολοκύθια, που αποτελούν το καρπό της εσωτερικά αποτελούνται από ένα σαρκώδες άσπρο στρώμα μέσα στο οποίο βρίσκονται τα σπόρια.

 Ο κολοκυθόσπορος περιέχει βιταμίνες Α, Β (φυλλικό οξύ), C, Ε, Κ, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο και φώσφορο. Ακόμα περιέχει λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ και φυτοστερόλες.

Επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη, ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος λόγω των υψηλών ποσοστών λινολεϊκού οξέος και φυτοστερόλης. Παράλληλα προστατεύουν από τα εμφράγματα και από τον καρκίνο του εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Οι κολοκυθόσποροι είναι διουρητικοί και έχουν υπακτική δράση. Επιπλέον δρουν σαν αντιοξειδωτικά λόγω της βιταμίνης Ε και θρέφουν την επιδερμίδα.

Οι κολοκυθόσποροι προστίθενται σε διάφορε σαλάτες αλλά τρώγονται και ψημένοι σαν ξηρός καρπός.

Εκτύπωση