Μήλο γλυκό αποξηραμένο κύβοι ( Apple cubes )

ΜΗΛΟ
apples3-8diced
Το μήλο είναι ο καρπός του δέντρου μηλιά με επιστημονική ονομασία Malus domestica της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae) και κατάγεται από τον Καύκασο.

Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στην ελληνική μυθολογία τα «μήλα των Εσπερίδων» λεγόταν ότι εξασφάλιζαν νιότη και αθανασία. Προσφέρθηκαν στην Ήρα ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε τον Δία. Το «μήλο της έριδος», προσφέρθηκε από τον Πάρη στην Αφροδίτη και ήταν αφορμή να ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.

Το
δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα του έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη με πέντε πέταλα. Οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, Α και Ε, θιαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, β-καροτίνη, κερσετίνη, λουτείνη και ζεαξανθίνη. Ακόμα περιέχει πολλά αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη, ισολευκίνη, θρεονίνη, λευκίνη, λυσίνη, φαινηλαλανίνη, γλικίνη, προλίνη, σερίνη.

Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάϊμερ και στην μείωση της χοληστερίνης, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην λειτουργία των εντέρων τονώνοντας το μεταβολισμό. Περιέχει αντικαρκινικούς παράγοντες και διαθέτει ήπια αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, οιστρογονική δράση ενώ παράλληλα δρα και κατά παθογόνων ιών. Σημαντικό είναι ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στην τερηδόνα.

Τα μήλα καταναλώνονται ωμά με αποβολή των κουκουτσιών, που περιέχουν κυάνιο (αν και σε μικρή ποσότητα δεν υπάρχει κίνδυνο), αλλά και αποξηραμένα, η μαγειρεμένα, σε γλυκά και τάρτες.

Εκτύπωση