Μάνγκο ( Mango cubes )

diced-mango_2ΜΑΝΓΚΟ

Το Μάνγκο (mango) ανήκει στην οικογένεια Ανακαρδιοειδών (Anacardiaceae) και το εμπορικό βοτανικό του όνομα είναι Magnifera indica. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές της Ασίας και συγκεκριμένα της Ινδίας.

Αποτελεί σύμβολο αγάπης καθώς τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ασιατικούς γάμους προκειμένου να ενισχύσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Το μάνγκο είναι δένδρο αειθαλές μεγάλου μεγέθους. Τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα και δερματώδη, ενώ τα άνθη μικρά και κιτρινωπά. Οι καρποί του είναι σφαιρικοί με μαλακή και κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα. Στο εσωτερικό φέρουν κουκούτσι άλλες ποικιλίες μεγάλο και άλλες μικρότερο.

Συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της όρασης. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και είναι χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο.

 Επιπλέον τα μάνγκο είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Βελτιώνουν την όραση, φαίνεται να ισορροπούν τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώουνι τη μνήμη λόγω του γλουταμινικού οξέος.

 Τρώγονται φρέσκα είτε αποξηραμένα, ενώ συνδυάζονται και με ποικιλία θαλασσινών. Η επιλογή του ως επιδόρπιο δίνει ένα τόνο ευχαρίστησης λόγο του αρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης του.

Εκτύπωση