Καρότου σπόροι Ινδιών ( Carrot seeds )

                                           ΚΑΡΟΤΟΥ ΣΠΟΡΟΙ
carrot seeds-dsΤο καρότο (Αγγλικά: carrot, Ιταλικά: carota), με επιστημονική ονομασία Daucus carota ανήκει στην οικογένεια των Σεληνοειδών (Apiaceae) και κατάγεται από τη Δυτική Ασία (Αφγανιστάν).
Ήταν γνωστό σαν φαρμακευτικό φυτό από το Διοσκουρίδη ως «σταφυλίνος». Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.
Το καρότο έχει μικρή ανάπτυξη και το φύλλωμα του είναι λεπτό και διακλαδισμένο. Τα φύλλα του έχουν μακρύ μίσχο και βγαίνουν στην κορυφή της ρίζας. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Ο ανθοφόρος βλαστός σχηματίζεται το δεύτερο χρόνο της καλλιέργειας και αποτελείται από διακλαδώσεις στις οποίες εμφανίζονται τα άνθη σε ταξιανθίες λευκά κίτρινα ή ρόδινα και από τα οποία λαμβάνονται και οι σπόροι του καρότου.

Οι σπόροι του  καρότου, χρησιμοποιούμενοι σε αφέψημα, είναι διουρητικοί και κατά του τυμπανισμού της κοιλιάς. Το αφέψημα αυτό συστήνεται εξάλλου και σε περιπτώσεις ασκίτη, κατακράτησης ούρων και πεπτικών διαταραχών.
Εκτύπωση