Ράμνος φραγκούλα φλοιός ( Frangulae cortex conc ) ( Buckthorn bark cut )

ramnosΡάμνος (Rhamnus frangula) Φυλλοβόλος θάμνος, αυτοφυόμενος σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας, γνωστός με το κοινό όνομαβουρβουλιά.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φαίνεται να γνώριζαν το είδος αυτό ή, τουλάχιστον, δεν το είχαν προσέξει, διότι: Ράμνος ο μέλας του Θεοφράστου, Ράμνος του Διοσκουρίδη, και Rhamnus του Πλινίου είναι ο Ramnus oleodes L. Επίσης Ράμνος ο λευκός του Θεοφράστου και του Διοσκουρίδη, ως και Ramnus Laudidior του Πλινίου είναι ο R. Saxatilis L. Οι πρώτες ειδήσεις για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού προέρχονται, κατά τον Fluckiger, από τον Pietro de Crescanzi στη Μπολόνια το 1305.
Έχει ύψος 1-4 μ., φύλλα ωοειδή, στιλπνά και καρπούς σφαιρικούς, μελανοϊώδεις. Τα άνθη φέρονται κατά ομάδες στις μασχάλες των φύλλων και εμφανίζονται αργά την άνοιξη.
Οι υπακτικές ιδιότητες του φλοιού του ράμνου είναι γνωστές από πολύ παλιά. Η συλλογή του φλοιού γἰνεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Εκτός από τη φαρμακευτική του αξία, ο ράμνος είναι επίσης πολύτιμος σαν φυτό καλλωπιστικό, χάρη στο ωραίο φύλλωμά του.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση