Γιάβα (Orthosiphon stamineus) Είναι ένα παραδοσιακό φυτό πολύ διαδεδομένο στις τροπικές περιοχές. Παρασκευάζεται τσάι του φυτού αφού εμβαπτισθούν τα φύλλα σε βρασμένο νερό για περίπου 3 λεπτά, κατόπιν προστίθεται γλυκαντική ουσία.
Στην Ευρώπη, έγινε γνωστό τελευταία και καταναλώνεται ως βοτανικό τσάι. Δρα ευεργετικά στο ουροποιητικό σύστημα.
Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.