Κουτσουπιά φλοιός ( Ceratonia siliqua cortex conc ) ( Carob tree- St John's-bread- bark cut )

Η χαρουπιά ή κουτσουπιά,κερατιά ή ξυλοκερατιά ή κερωνιά (Ceratonia Siliqua – Κερατονία η Έλλοβος), οφείλει την ονομασία της στον πολύτιμο καρπό της που έχει τη μορφή και την υφή κεράτου. Πρόκειται για αειθαλές φυτό που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών (Fabacae). Πρόκειται και για τα γνωστά σε όλους μας καράτια των διαμαντιών και του χρυσού, όρος που προέρχεται από την αραβική λέξη «κεράτ» = σπόρος: οι σπόροι της χαρουπιάς (εμφανίζοντας σταθερό βάρος ίσο με 0,2 γρ), αποτελούσαν τον καθιερωμένο τρόπο ζύγισης και αποτελούν ακόμα τον όρο αποτίμησης της αξίας (καθαρότητας) για πολύτιμους ορυκτούς λίθους. Φημολογείται ότι η χαρουπιά είναι το φυτό με το οποίο τράφηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κατά την πολυετή αυτοεξορία του στην έρημο και για το λόγο αυτό ονομάστηκε και «ψωμί του Αγίου Ιωάννη». Η θρεπτική αξία και η ανθεκτικότητα του φυτού σε περιόδους ξηρασίας καθιέρωσε τη χρήση του ως κατεξοχήν καρπό επιβίωσης αλλά και νηστείας και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε  θρησκευτικές παραδόσεις των Χριστιανών (Μεγάλη Παρασκευή), των Μουσουλμάνων (Ραμαζάνι) και των Εβραίων (Μπατ - Μιτσβά). Δεν πρόκειται βέβαια για μια τυχαία ιστορική συγκυρία αλλά για έναν ιδιαίτερα θρεπτικό καρπό με μεγάλη περιεκτικότητα σε προσφιλή προς τον οργανισμό σάκχαρα (γλυκόζη, σακχαρόζη), πρωτεΐνες και πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες Α, Β1, Β2, D, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο κλπ.).
Ως φαρμακευτικό βότανο (medicinal plant) η χαρουπιά χρησιμοποιείται σήμερα με τη μορφή αφεψήματος ή σιροπιού ως προϊόν αντιμικροβιακό, μαλακτικό και καταπραϋντικό για ερεθισμούς στο λαιμό (βήχας), τον οισοφάγο και το στομάχι. Η μοναδικότητα της χαρουπιάς, έγκειται ως επί τω πλείστον σε ουσίες  που εντοπίζονται στο φλοιό και τον καρπό της. Οι τανίνες του φυτού είναι ουσίες με έντονη στυπτική δράση και μαζί με τις φυτοστερόλες που εντοπίζονται κυρίως στο σπόρο, συνθέτουν μια ιδανική θεραπεία για ήπιες μολύνσεις και παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (όπως γαστρεντερίτιδα και διάρροια) ενώ προσδίδουν στον καρπό τις περίφημες αποτοξινωτικές, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της χαρουπιάς. Οι ορμονομιμητικές επιδράσεις εξάλλου, των φυτοστερολών επαυξάνουν τις επιδράσεις του φυτού με αντιδιαβητικές, αντιλιπιδικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Για τους λόγους αυτούς, το αφέψημα από λοβούς χαρουπιών εμφανίζει μια ευρύτατη γκάμα θεραπευτικών ενδείξεων όπως έλκη, ελμινθιάσεις, γαστρεντερικές μολύνσεις, βήχας, βρογχίτιδα, ενώ χάρις στην σύστασή του σε φυτικές ίνες και φυτοστερόλες η κατανάλωση χαρουπιών αποτελεί ένα ασφαλές μέσο για τη ρύθμιση της υπερλιπιδαιμίας και της υπεργλυκαιμίας καθώς και την πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η σύσταση του σπόρου σε κόμμεα (εδώδιμη γόμμα) αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό. Τα κόμμεα εμφανίζουν συνδυαστική δράση:   δρουν όχι μόνο στυπτικά  αλλά και υπακτικά.
Τα κόμμεα καθιστούν το χαρούπι πολυτιμότατο στη βιομηχανία τροφίμων (ως διογκωτικό και πηκτικό μέσο), τη μαγειρική, και τη βοτανοθεραπεία. Το εσωτερικό των σπόρων του προστίθεται σε τροφές νεογνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παλινδρόμησης και των εμέτων∙ χάρις στην κολλώδη υφή των κόμμεων, το ιξώδες και η συνεκτικότητα του στομαχικού περιεχομένου αυξάνουν ώστε τα οξέα του στομάχου να μην παλινδρομούν στον οισοφάγο. Επιπλέον, ο πολτός μπορεί να αποτελέσει ένα υγειές υποκατάστατο της σοκολάτας και της ζάχαρης σε γλυκά (χαρουπόμελο) με περιεχόμενο απαλλαγμένο από καφεΐνη και πολλές θερμίδες. Τέλος, οι σπόροι του χαρουπιού μπορούν να χρησι-μοποιηθούν και ως υποκατάστατο του καφέ.
Στην κοσμητολογία, η εξωτερική εφαρμογή εγχύματος χαρουπιών βοηθά σε μολύνσεις ματιών ενώ  χαρίζει σύσφιξη και ανάπλαση στο δέρμα (λοσιόν).
Η εταιρεία Tettix A.E.B.E. προμηθεύει την αγορά με τα πλέον δραστικά μέρη του φυτού (καρπός, φλοιός) σε συσκευασμένη ή χύμα μορφή και σε άριστη ποιότητα (συλλογή – ξήρανση – αποθήκευση –εμπορεία), αντάξια της πολύτιμης χρήσης τους στη θεραπεία με βότανα (Botanotherapy) και τη μαγειρική.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση