Ανεμώνη πουλσατίλη φυτό ( Pulsatillae herba conc ) ( Pulsatilla herb cut )

pulsatilla_vulgaris-700pxΑνεμώνη Πουλσατίλη (Pulsatilla L.) Η ανεμώνη γνωστή και ως ανεμολούλουδο (Αγγλικά: Pasqueflower, Easter Flower, wild flower) είναι γένος φυτών στο οποίο περιλαμβάνονται 120 είδη από τα οποία η Anemone pulsatilla - Pulsatilla vulgaris (Ανεμώνη η πουλσατίλη) διαθέτει φαρμακευτικές ιδιότητες και ανήκει στην οικογένεια των Βατραχιοειδών (Ranunculaceae).

Είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό, ύψους 20cm με παράρριζα φύλλα τα οποία είναι μεταξώδη, ασημόχρωμα και μεγάλα, μεμονωμένα ιώδη άνθη διαμέτρου 7-10cm που έχουν 5-6 πεταλοειδή σέπαλα και χρυσαφένιους στήμονες την περίοδο της ανθοφορίας του. Κατά μήκος του ανθοφόρου στελέχους παρατηρούνται κάτω από το λουλούδι οδοντωτά και λοβοειδή φυλλάρια. Μπορούμε να την συναντήσουμε σε διάφορα μέρη τις Ευρώπης, κυρίως σε ξηρά λιβάδια με ασβεστώδη εδάφη.

Θεωρείται το σύμβολο της αναχώρησης και ονομάζεται και λουλούδι της λαμπρής. Το όνομα της το πήρε από την ελληνική λέξη «άνεμος» εξαιτίας της υπόθεσης ότι άνθιζε όταν φυσούσε ο άνεμος. Κατά το μύθο ο θεός Άρης που ζήλευε τον Άδωνη μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο και επιτέθηκε στον Άδωνη πληγώνοντας τον θανάσιμα. Η Αφροδίτη έσπευσε να τον βρει όμως ήταν πια αργά. Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Και από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Ένας άλλος μύθος αναφέρει πως η Ανεμώνη ήταν όμορφη Νύμφη, ακόλουθος της Χλωρίδας θεάς της βλάστησης, που όμως ερωτεύτηκε τον άνεμο Ζέφυρο, σύζυγο της θεάς. Η Χλωρίδα, όμως, όταν κατάλαβε τον έρωτα της Ανεμώνης, την έδιωξε, και η Ανεμώνη από τη θλίψη της πέθανε. Η Αφροδίτη, την συμπόνεσε, την έκανε λουλούδι για να ξαναγυρίζει κάθε χρόνο στη ζωή μέσα στο καταχείμωνο.

Στη βοτανοθεραπευτική τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα εναέρια και αυτά στην αποξηραμένη τους μορφή, επειδή το φρέσκο φυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό, με το μειονέκτημα όμως ότι κατά την αποξήρανση μειώνεται αρκετά η δράση των πολύτιμων ουσιών της.  Οι δραστικές ουσίες οι οποίες την συνιστούν και στις οποίες οφείλονται οι ιδιότητες της είναι η ανεμωνίνη, οι σαπωνίνες και η τανίνη. Η ανεμώνη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κραμπών, των σπασμών, αλλά και των πόνων της εμμήνου ρύσεως. Επιπλέον αποτελεσματική είναι και η χρήση της στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ανδρικού συστήματος, αλλά και ως αντιβηχικό και ηρεμιστικό. Ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν την ανεμώνη στις γυναίκες και κυρίως σε περιπτώσεις νευραλγίας, πονοκεφάλων και νευρικής εξάντλησης.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση