Chia σπόροι (chia seeds)

chia-seedsΓνωστό στην εποχή των Αζτέκων και των Μάγια, οι σπόροι chia (τσία), επανέρχονται στο προσκήνιο δυναμικά στις μέρες μας.
Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica της οικογενείας των Lamiaceae.
Κάθε σπόρος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτείνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Οι σπόροι chia ήταν κύρια τροφή των Αζτέκων, αλλά σήμερα καλλιεργείται  εντατικά στην Βολιβία, Αργεντινή, Γουατεμάλα, Μεξικό, Αυστραλία και προορίζεται για την παγκόσμια αγορά.
Καταναλώνονται ωμοί σε σαλάτες, ή με άλλα δημητριακά, σε γιαούρτι ή σε  χυμούς φρούτων, ενώ χρησιμοποιούνται τόσο σε γλυκειές συνταγές όσο και σε μαγειρευτό φαγητό.
Οι σπόροι chia  έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά σε μεγάλη ποσότητα, και να σχηματίζουν έτσι ένα ζελατινώδες υγρό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική σε σάλτσες, ή στην ζαχαροπλαστική για να αντικαταστήσει το αυγό.
 Το Chia  συμπεριλαμβάνεται στις υπερτροφές, εφόσον είναι κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και πλούσιο σε πρωτείνες και βόριο που βοηθούν στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.
Εκτύπωση