Κινόα σπόροι ( quinoa seeds )

Το Κινόα  (Quinoa) είναι  ο σπόρος του φυτού Chenopodium quinoa  που ανήκει στα χηνοποδιοειδή  και φθάνει περίπου 1-2 μ. Έχει φύλλα μεγάλα και ξυλώδη βλαστό που μπορεί να είναι πράσινος ή κοκκινωπός και από τον οποίο διακλαδίζονται μικρότεροι βλαστοί που φέρουν τα άνθη και κατόπιν τον καρπό. Ο καρπός είναι λευκός ενώ μπορεί να είναι και κόκκινος ή μαύρος ανάλογα την ποικιλία.
Το κινόα είναι βασική καλλιέργεια για τους κατοίκους των Άνδεων, την περιοχή από όπου κατάγεται. Λέγεται ότι η καλλιέργειά  του είχε αρχίσει πριν από 5000 χρόνια.
Το κινόα είναι μικρός καρπός που μοιάζει με σπόρο και η περιεκτικότητά του σε πρωτείνη υπερβαίνει αυτή του γάλακτος ή της σόγιας.
 
Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους ανά τον κόσμο χορτοφάγους. Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το κινόα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που έχει αναστατώσει  την ζωή των κατοίκων των Άνδεων όπου καλλιεργείται εφόσον το εισόδημα των καλλιεργητών φαίνεται να έχει αυξηθεί, η εκτεταμένη καλλιέργεια όμως επηρεάζει το αρχικό περιβάλλον.
Τρώγεται ο καρπός αλλά και τα φύλλα που όταν έχουν το φθινοπωρινό χρώμα τους, μπορούν να διακοσμήσουν τα τοπικά πιάτα. Περιέχουν δε και σαπωνίνες οι οποίες κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Το κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως τα δημητριακά, επειδή είναι παρόμοιο, δεν περιέχει όμως συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες που αποδίδονται στους σπόρους των δημητριακών.
Στην φυσική του μορφή έχει μια πικρή γεύση που προέρχεται από το εξωτερικό του. Γι αυτό είναι σημαντικό να πλυθεί ο καρπός πριν χρησιμοποιηθεί, διαφορετικά η πικρή γεύση θα απορροφηθεί από τον καρπό.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες, ως συστατικό στο ψωμί κ.ά.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση