Λεβάντα ( Lavender essential oil )

lavenderΛΕΒΑΝΤΑ
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας (lavender essential oil), προέρχεται από απόσταξη των ανθών του φυτού Lavandula angustifolia της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae).

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι πολύ γνωστό για τις εξισορροπητικές  και ηρεμιστικές του ιδιότητες. Εξισορροπεί και ανακουφίζει πόνους από ημικρανία, αρθρίτιδα, ρευματισμούς, ηλιακά εγκαύματα. Χρήσιμο έλαιο κατά της έντασης, του στρες, του πανικού, της υστερίας, της κούρασης και προπαντός κατά της αϋπνίας. Χαμηλώνει ή ισορροπεί την υψηλή πίεση, ενισχύει τη λεμφική αποτοξίνωση και διευκολύνει την πέψη. Θεωρείται αποτελεσματικό ως αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβιοτικό, αντιπαρασιτικό. Λόγω των αντισηπτικών και καταπραϋντικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιείται και σε ελαφριές μορφές ακμής, δερματίτιδας και ψωρίασης.

Η εμπορική του αξία εξαρτάται από τη σύνθεση του και κυρίως από τα συστατικά οξικός λιναλυλεστέρας (linalyl acetate) και λιναλοόλη (linalool). Ενώ άλλα κύρια συστατικά του είναι το λιμονένιο (limonene), η τερπιν-4-όλη, η α-τερπινόλη, η κινεόλη, το μυρκένιο και το α- και β-πινένιο.

Το αιθέριο έλαιο έχει εντομοαπωθητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα στη βιομηχανία αρωμάτων, σαπουνιών, καλλυντικών και στην αρωματοθεραπεία.
Εκτύπωση