ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   Αρχική σελίδα > ΠΡΟΪΟΝΤΑ > Φαρμακευτικά φυτά - Βότανα ( Medicinal plants ) > Μπόλντο φύλλα ( Peumus boldus folia conc ) ( Boldo leaves cut )


Μπόλντο φύλλα ( Peumus boldus folia conc ) ( Boldo leaves cut )

boldusΤο Μπόλντο (Peumus boldus Molina) είναι αειθαλές φυτό της Χιλής με σκληρό φύλλωμα και γλυκούς καρπούς. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, τις ιδιότητες του μπόλντο ανακάλυψε ένας βοσκός ο οποίος παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πιο υγιή όταν τρέφονταν από τα φύλλα του θάμνου αυτού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο, μαρτυρούν ότι η χρήση του μπόλντο φυλά μια παράδοση 10000 ετών περίπου. Η ονομασία μπόλντο προέρχεται από τη διάλεκτο των Αμερινδιάνων όπου boldu σημαίνει «πράσινος θάμνος». Σήμερα το μπόλντο αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές μυρωδικό και βότανο της Νότιας Αμερικής, όπου τα φύλλα του αναμιγνύονται συχνά με εκείνα του γιέρμπα μάτε για να βελτιώσουν τη γεύση και να προσθέσουν σε δράση, ενώ η ιδιαίτερη σύστασή του κατέστησαν αναγκαία την καλλιέργεια του φυτού και σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Αφρική).
Η σύγχρονη επιστήμη αποδίδει τις ιδιότητες του φυτού στα πολυάριθμα είδη φλαβονοειδών και αλκαλοειδών που περιέχει, με πρωταγωνίστρια τη μπολντίνη, ένα αλκαλοειδές το οποίο φαίνεται να έχει διεγερτικές και προστατευτικές (αποτοξινωτικές) ιδιότητες για το ήπαρ και τη χολή και ενδείκνυται σε σχετικές παθήσεις και δυσλειτουργίες όπως ίκτερος, ηπατίτιδα και χολολιθίαση όπου η σύγχρονη βοτανοθεραπεία συνιστά το συνδυασμό του με την υδραστίδα και την αλθαία. Τα φύλλα επίσης, θεωρούνται ήπια διουρητικά, αντισηπτικά και μαλακτικά και χορηγούνται επικουρικά σε ουρολοιμώξεις και κυστίτιδες. Το μπόλντο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την καούρα, τη δυσπεψία, και τις στομαχικές κράμπες, τη δυσκοιλιότητα, τις παρενέργειες μετά από μέθη, την ανακούφιση από τους ρευματικούς πόνους. Η ασκαριδόλη, μια πτητική ουσία που εκφράζεται έντονα στο αιθέριο μίγμα του βοτάνου, είναι εκείνη που ευθύνεται για τις ανθελμινθικές και αντιπαρασιτικές επιδράσεις του. Για την αποτοξίνωση του οργανισμού, το μπόλντο συνδυάζεται αρμονικά με την αγκινάρα, το άγριο ραδίκι, τη μέντα. Τέλος, η έντονα αντιοξειδωτική δράση του φυτού αποδίδεται στο πλούσιο περιεχόμενό του σε φλαβονοειδή.
Στην κουζίνα της Λατινικής Αμερικής, το μπόλντο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε σάλτσες και ζωμούς, συνοδεία ψαριού, μανιταριών και τουρσιών. Έχει ισχυρό άρωμα και γεύση και προτείνεται συχνά ως υποκατάστατο της δάφνης στην κουζίνα. Επίσης προστίθεται επιτυχώς στο μίγμα γκαράμ μασάλα της Ινδίας, χάρη στην πικάντικη, χαρακτηριστική του γεύση.
Το βότανο ετοιμάζεται και καταναλώνεται παραδοσιακά ως ρόφημα, με μούλιασμα των αποξηραμένων φύλλων σε βραστό νερό για 10-15 λεπτά (1 κ τσαγιού για κάθε φλ νερού). Το ρόφημα ωστόσο, δε θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 3 φορές την ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων. Επίσης, δεν ενδείκνυται η χρήση του βοτάνου σε οξείες περιπτώσεις εκτός εάν λαμβάνεται υπό την παρακολούθηση ειδικού, μια και οι έντονα δραστικές επιδράσεις του μπόλντο μπορεί να είναι αρνητικές για την έκβασή τους.
 Η εταιρεία Tettix Α.Ε.Β.Ε., προμηθεύει την αγορά με τα φύλλα μπόλντο σε άριστη ποιότητα και σε χύμα ή συσκευασμένη μορφή, για την κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης Βοτανοθεραπείας και Γαστρονομίας.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση

" Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως στο χονδρεμπόριο, στούς συσκευαστές, στους μεταποιητές, στην βιομηχανία τροφίμων και ασφαλώς στα καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα "...