Φύκια Kelp σκόνη (Macrocystis pyrifera ) ( Giant bladder kelp , brown algae ) ( Kelp powder )

Το Γιγάντιο Κελπ (Macrocystis pyrifera), είναι ένα από τα καφέ φύκη ή φαιοφύκη γνωστό για την ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά του σε αλγινικό οξύ ή αλγίνη. Φύεται σε βόρεια και νότια τμήματα του Ειρηνικού ωκεανού, από την Καλιφόρνια ως την Αλάσκα, τη Νότια Αμερική και Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το όνομά του φυσικά δεν είναι τυχαίο, είναι το μεγαλύτερο σε ύψος γνωστό είδος, με ύψος που ξεπερνά μερικές φορές τα 45 μέτρα και σχηματίζει τα γνωστά και πανέμορφα δάση των κελπ.  Για εμπορικούς σκοπούς το κελπ σήμερα καλλιεργείται στην Ασία, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή.
Το κελπ εκτιμάται διατροφικά για τα μεταλλικά του στοιχεία (ιώδιο, κάλιο) και τις βιταμίνες και υδατάνθρακες αλλά και την αλγίνη – ένα φυκοκολλοειδές αμυλοειδούς δομής ιδιαίτερα υδροσκοπικό που απορροφά έως και 300 φορές το βάρος του σχηματίζοντας κόμμεα. Η ιδιότητα αυτή αξιοποιείται ιδιαίτερα  σε σκευάσματα αδυνατίσματος για να επιταχυνθεί το αίσθημα κορεσμού και να μειωθεί η πρόσληψη τροφής. Ως θεραπευτικό φυτό (medicinal plant) το κελπ ενδείκνυται επίσης σε καταστάσεις όπως υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα. Τέλος στο κελπ αποδίδονται αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, υπακτικές ιδιότητες.
Το κελπ είναι ιδιαίτερα γνωστό για την καλλυντική του αξία, με δραστικά συστατικά το υαλουρονικό οξύ, τα ρετινοϊδή και τη ρεβερσατρόλη, τα α – υδροξυλικά οξέα. Το κελπ θεωρείται ότι επιδρά ενυδατικά, αντισηπτικά καταπραϋντικά στο δέρμα, καθαρίζοντας τους ιστούς, τονώνοντας την τοπική αιμάτωση και μαλακώνοντας τις ρυτίδες. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και χρησιμοποιείται συστηματικά σε σχετικά σκευάσματα σε ινστιτούτα ομορφιάς. Την βιομηχανία καλλυντικών προστίθεται σε αντιρυτιδικές και ενυδατικές κρέμες και σε προϊόντα σαμπουάν και ξυρίσματος.  
Διατροφικά το κελπ περιέχει βιταμίνες όπως B και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πρωταγωνιστή το ιώδιο για το οποίο λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας αλλά και για τη βελτίωση της θυρεοειδούς λειτουργίας. Στη γαστρονομία, η αλγίνη χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής για την ομογενοποίηση σε παγωτά, κρέμες, μιλκ σέικ, ζελέ αλλά και σαλάτες, σάλτσες, για να αποτρέπεται ο διαχωρισμός των λαχανικών από τα λιπαρά μέρη ακόμα και ως σταθεροποιητής στον αφρό της μπύρας.
Η εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος και Σία Ο.Ε., προμηθεύει την αγορά με το φύκι κελπ σε σκόνη και σε άριστη ποιότητα για την κάλυψη των ευρύτατων χρήσεών του σε γαστρονομία, θεραπείες με βότανα, και κοσμητολογία.


Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση