Σπειραία ( Φιλιππενδούλα ) φυτό ( Spireae herba conc ) ( Meadowsweet herb cut )

spireaΣπειραία (Spiraea japonica) Θάμνος φυλλοβόλος, που ανήκει στην οικογένεια των ροδανθών.Είναι φυτό ποώδες, πολύχρονο που φύεται στην Ευρώπη και το συναντούμε συχνά κοντά σε ρυάκια, ποτάμια, υγρά λιβάδια, σε ελώδεις περιοχές ή σε υγρά δάση ακόμα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων.
Είναι φυτό μετρίου μεγέθους, με φύλλα απλά, οδοντωτά και άνθη λευκά ή ερυθρωπά, εμφανιζόμενα αργά την άνοιξη, στα οποία αποδίδονται πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Στην δεκαετία του 1830, εκχυλίστηκαν για πρώτη φορά από το βότανο αντιφλεγμονώδεις χημικές ενώσεις, τα σαλικυλικά, από ένα Ιταλό καθηγητή. Εξήντα χρόνια αργότερα, η φαρμακευτική εταιρία Bayer παρήγαγε συνθετικά μία παρόμοια ουσία, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Την ονόμασαν ασπιρίνη από το Spiraea ulmaria, το παλιό λατινικό όνομα του φυτού.

Περιέχει σε γλυκοσιδική μορφή μία σαλικυλική αλδεύδη, την σπιραιίνη, καθώς και σαλικυλικό μεθύλιο, γκολθερίνη, ένα φλαβονικό γλυκοσίδιο, σπιραιοσίδη, 10% τανίνη, φυτικές χρωστικές, βιταμίνη C και σάκχαρο.
Η σπειραία χρησιμοποιείται ενάντια στον πυρετό και για την θεραπεία της γαστρίτιδας και των
πεπτικών ελκώσεων.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση