Εκουϊζέτο φυτό ( Equiseti arv herba conc ) ( Horsetail herb cut )

ekouizetoΕκουιζέτο (Equisetum arvense) Προϊστορικό ατελές φυτό, όπως μαρτυρούν τα απολιθώματά του.
Είναι πολυετές, με ύψος που φτάνει τα 50 εκατοστά και έρπον ρίζωμα, χωρίς άνθη. Οι βλαστοί του είναι καστανόχρωμοι, στην κορυφή του υπάρχουν κώνοι, που απελευθερώνουν τα σπόρια με τα οποία πολλαπλασιάζεται. Το όνομα του γένους σημαίνει βούρτσα αλόγου. Στο παρελθόν χρησιμοποιούταν για τον καθαρισμό των κουζινικών, γιατί οι βλαστοί περιέχουν πυρίτιο, μια στιλβωτική, αλλά και θεραπευτική ουσία. Ο Λινναίος ισχυριζόταν  ότι στη χώρα του το έτρωγαν τα βοοειδή και οι τάρανδοι. Στην αρχαία Ρώμη το έτρωγαν οι φτωχοί, ως υποκατάστατο των σπαραγγιών.
Ζει σε υγρά εδάφη και στην Ευρώπη συναντάται παντού: από τις αρκτικές περιοχές ως το Νότο. Θεωρείται από τα σοβαρότερα ζιζάνια των καλλιεργειών, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό. Χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του, φρέσκοι ή αποξηραμένοι. Έχει στυπτικές και διουρητικές ιδιότητες, αλλά είναι ερεθιστικό και συνιστάται η προσεκτική χορήγησή του.
Ανακουφίζει τον πόνο από ρήξη συνδέσμων, σταματά τις αιμορραγίες και συμβάλλει στην περιποίηση του λιπαρού δέρματος.

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Εκτύπωση