Γκρεϊπ φρούτ φέτες ( Citrus paradisi fructus ) ( Grapefruit dehydrated slices )

Γκρέιπφρουτ Το γκρέιπφρουτ (grapefruit), με επιστημονική ονομασία Citrus paradise ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae).

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 5m, έχει πυκνό φύλλωμα που αποτελείται από σκούρα πράσινα ή γυαλιστερά φύλλα. Στους άξονες των φύλλων φύονται μεγάλα άσπρα άνθη, κατά την περίοδο ανθοφορίας του δέντρου. Τα πέταλα των ανθών μοιάζουν με της πορτοκαλιάς αλλά είναι μεγαλύτερα. Ο καρπός είναι κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσει και στο μέγεθος είναι μεγαλύτερος από αυτόν του πορτοκαλιού. Πάντως το μέγεθος του ποικίλει ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες καλλιέργειας Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία είναι μαλακή και χυμώδης και η γεύση της είναι γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή. Τα εδάφη που καλλιεργείται το γκρέιπ-φρουτ, ώστε να παράγει καλής ποιότητας καρπούς, πρέπει να είναι αμμώδη και σχετικά γόνιμα.

Το δέντρο του γκρειπφρούτ πρωτοανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα στο νησί Barbados. Από πολλούς συγκαταλέγεται στις ποικιλίες Shaddock ή Pomelo tree, τα οποία φύονται κυρίως στην Ν. Ασία. Το 1825 μεταφέρθηκε καλλιέργεια γκρέιπ-φρούτ από το Barbados στη Φλόριντα όπου σήμερα γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειάς του με ετήσια παραγωγή 2,5εκατομμύρια τόνους. Άλλες χώρες παραγωγής γκρέιπ-φρούτ είναι η Ισπανία, το Μαρόκο, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ν.Αφρική, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Τζαμάικα και η ΝΑ Ασία ενώ μικρές ποσότητες αρχίζουν να καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Αποκαλείται καρπός του «παραδείσου» για τις φαρμακευτικές ιδιότητες που του αποδίδονται.

Τα κυριότερα συστατικά του γκρέιπ φρούτ είναι η βιταμίνη Α, β- καροτένιο, λυκοπένιο. Ακόμα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, σιδήρου και φωσφόρου ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, θειαμίνη και φυλλικό οξύ).

Βελτιώνει τη διάθεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς και της πνευματικής και σωματικής κούρασης. Χρησιμοποιείται πολύ για την απώλεια βάρους, την κυτταρίτιδα και την κατακράτηση υγρών επειδή είναι πολύ δυνατό διεγερτικό και με έντονη αποτοξινωτική δράση. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος με φραγμένους πόρους. Έχει ευχάριστο φρέσκο άρωμα που δημιουργεί μια αίσθηση τόνωσης στο σώμα και χρησιμοποιείται για μασάζ ή για αρωματισμό χώρων βοηθώντας στην καταπολέμηση του άγχους και της συναισθηματικής φόρτισης. Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους αλλά και την αποτροπή του διαβήτη. Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο ανακάλυψαν ότι η ουσία ναρινγενίνη που περιέχεται στο πικρό εσπεριδοειδές έχει θαυματουργή δράση ενάντια στο λίπος. Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει ύστερα από ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στη διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών ή ακόμη και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Μακροπρόθεσμα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από το Οντάριο, είναι πιθανό η ουσία να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και να πολεμήσει τον διαβήτη δεδομένου ότι φαίνεται επίσης να εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον οργανισμό.

Η ψίχα του περιέχει μια μοναδική ουσία, την πηκτίνη (υπάρχει στην φλούδα του φρούτου καθώς και στο εσωτερικό, όχι στο χυμό) η οποία μειώνει την χοληστερόλη του αίματος και θεραπεύει την αθηρωμάτωση (απόφραξη των αρτηριών), σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση, παρέχοντας ιδιαίτερη προστασία στο πάγκρεας και το στoμάχι. Ο χυμός διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πλούσιο σε αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, με σπουδαιότερη τη βιταμίνη C, που καταπολεμά πλήθος παθήσεων. Η κατανάλωσή του προκαλεί καμιά φορά πύρωση (καούρες).
Εκτύπωση